Latvijas enerģētiķiem – panākumi ražošanas apjomos un lētākā cenā

Aprīlī Latvijā tika sasniegtsm augstākais elektroenerģijas ražošanas apjoms kopš 2011.gada, savukārt zemākā cena – kopš 2021.gada jūnija, ziņo valsts AS Augstsprieguma tīkls (AST) mediju pārstāvis Andris Sproģis. 

Aprīlī vidējā mēneša elektroenerģijas cena nokritās līdz 65,89 eiro par megavatstundu (MWh). Vienlaikus tika sasniegts 12 gadu laikā augstākais elektroenerģijas ražošanas apjoms – kopumā saražotas 985 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas. Tas ir par 16% vairāk nekā martā, par 49% vairāk nekā 2022.gada aprīlī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AST sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

Apjoma ziņā vislielākais ražošanas apjoma pieaugums vērojams Daugavas HES kaskādē, kur trijās spēkstacijās ir saražotas 892 GWh elektroenerģijas.

Tas ir lielākais Daugavas HES kaskādes saražotā apjoms kopš 2010.gada aprīļa.

Pieaugums attiecībā pret martu ir 58% apmērā, attiecībā pret pērno aprīli – 61% apmērā.

Gada laikā būtiski – gandrīz piecas reizes – kāpināts saules elektrostaciju saražotās elektroenerģijas apjoms. Aprīlī, salīdzinot ar martu, vērojams pieaugums 247% apmērā.

Jau kopš gada sākuma Latvijā vērojams saražotās elektroenerģijas pārpalikums, un

aprīlī saražoti 184% no valstī nepieciešamās elektroenerģijas.

Pārpalikums, 449 GWh, ir eksportētas uz kaimiņvalstīm – Lietuvu un Igauniju.

Ņemot vērā Latvijas eksportētās elektroenerģijas apjoma pieaugumu, aprīlī par 27,8% attiecībā pret martu samazinājies elektroenerģijas imports uz Baltiju no Eiropas Savienības valstīm. Imports samazinājies gan no Polijas (par 66,8%), gan arī no Ziemeļvalstīm – no Somijas par 32,6% un no Zviedrijas – par 16,3%.

Šogad elektroenerģijas cenas pēc antirekordiem 2022.gadā turpina samazināties ne tikai Latvijā un Baltijā, bet arī citur Eiropā: aprīlī cenas svārstījās no 60,55 eiro par MWh Somijā līdz 122,09 eiro par MWh Polijā. Kamēr vēl pagājušā augustā, kad reģistrēts vēsturiski augstākais cenu līmenis, vienas megavatstundas elektroenerģijas cena bija vidēji četras reizes augstāka – no 261,49 eiro Somijā līdz pat 493,84 eiro Austrijā.

Elektroenerģijas cenu samazināšanos sekmēja galvenokārt zemākas gāzes cenas, kas aizvadītajā gadā sasniedza rekordaugstu līmeni.

Lasiet arī: Apstiprināti Sadales tīkla un AST precizētie elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas