Eksperts: līdz ar temperatūras paaugstināšanos pieaugs arī banānu cenas

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas vecākais ekonomists Paskāls Liu (Pascal Liu) brīdina, ka klimata pārmaiņu dēļ varētu pieaugt banānu cenas, uzsverot, ka klimata ietekme ir “milzīgs drauds” banānu piedāvājumam, kas vēl vairāk saasina problēmas, ko rada strauji izplatītās slimības, Pasaules banānu forumam otrdien pulcējoties Romā, lai risinātu šīs bažas, 12.martā, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Barojošais un garšīgais banāns savā dabīgajā dzeltenajā apvalkā ir pasaulē visvairāk eksportētais auglis. Saskaņā ar BBC, Apvienotā Karaliste vien ik gadu importē aptuveni piecus miljardus banānu, no kuriem aptuveni 90% tiek pārdoti lielākajos lielveikalos, kuri pagājušajā nedēļā saskārās ar banānu trūkumu jūras vētru dēļ.

Taču, lai gan banānu krājumi var pārvarēt īslaicīgus laikapstākļu pavērsienus un svārstības piegāžu ķēdē, nogatavošanās centriem paātrinot vai palēninot banānu nogatavošanās tempu, eksperti ir noraizējušies par pieaugošajiem draudiem, ko rada arvien siltāka pasaule un slimības, kas izplatās tās iespaidā.

“Manuprāt, klimata pārmaiņas patiešām ir milzīgs drauds banānu nozarei,”

sacīja Liu, Pasaules banānu foruma dalībnieks, kas ir ANO izveidota grupa, apvienojot nozares ieinteresētās puses, tostarp mazumtirgotājus, ražotājvalstis, eksportētājus un pētniecības iestādes.

Temperatūras paaugstināšanās veicina slimību izplatīšanos un vislielāko apdraudējumu rada “Fusarium Wilt TR4”. Šī sēnīšu infekcija, kuras izcelsme ir Austrālijā un Āzijā, tagad ir sasniegusi Āfriku un Dienvidameriku, izpostot banānu plantācijas.

Eksperti apgalvo, ka pēc inficēšanās šo sēnīti ir grūti izskaust, turklāt tā ir mutējusies, apdraudot pasaulē iecienītāko banānu šķirni “Cavendish”.

“Mēs zinām, ka “Fusarium Wilt” sporas ir ļoti izturīgas, un tās var izplatīties plūdu laikā vai ar spēcīgu vēju,” sacīja Liu, uzsverot, ka tieši ekstrēmi laikapstākļi slimību izplata daudz ātrāk salīdzinot ar normāliem laikapstākļiem.

Arī banānu audzētāji saskaras ar aizvien lielākām problēmām,

tostarp pieaugošām izmaksām un darbaspēka trūkumu. Kopā ar klimata pārmaiņu ietekmi uz banāniem, paredzams, ka šī situācija izraisīs ilgstoši augstākas cenas Apvienotajā Karalistē un visā pasaulē.

“Patiesi, būs zināms cenu pieaugums,” teica Liu, prognozējot, ka banānu cenas tuvākajos gados saglabāsies samērā augstas, ja netiks ievērojami palielināts banānu piedāvājums.

Romā tiks risināts arī ilgtspējības jautājumus, patērētājiem arvien vairāk pieprasot atbildīgi ražotas preces. Lai apmierinātu ilgtspējības prasības, audzētāji cenšas uzlabot ražošanas praksi un investē neatkarīgu inspektoru sertifikācijā, kas apliecina, ka viņu augļi ir ilgtspējīgi.

Paskāls Liu atzīst noteikumu pozitīvo ietekmi uz ilgtspējas veicināšanu, taču uzsver, ka ražotājiem rodas ar to saistītās izmaksas, kas galu galā ietekmē galapatērētājus.

Lasiet arī: PVD uzdevis apturēt uztura bagātinātāja “Nateo D pilieni Forte” izplatīšanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas