54% ģimeņu nākas uzkrāt vai aizņemties naudu bērnu sagatavošanai skolai

Izdevumu ietekmi uz mājsaimniecību budžetu uzskatāmi ilustrē fakts, ka 54% ģimeņu nākas īpaši uzkrāt līdzekļus bērnu vajadzībām, vai pat aizņemties tos, noskaidrots tirgus izpētes aģentūras Norstat Latvija veiktā aptaujā.

Aptaujas rezultāti liecina, ka ar ikmēneša darba algu visus mācību gadam sagatavošanās izdevumus spēj nosegt vien 46% aptaujāto vecāku. 

Visiem pārējiem nākas meklēt papildu finansējumu.

29% respondentu naudu ņem no personīgajiem uzkrājumiem, ko iepriekšējos mēnešos vai gados mērķtiecīgi veidojuši no neiztērētās darba algas vai citiem ienākumiem. Vēl 14% apzināti uzkrāj līdzekļus tieši bērnu sagatavošanai skolai.

Vismaz 11% aptaujāto ģimeņu nepietiek ar personīgajiem līdzekļiem, tādēļ nākas piesaistīt finansējumu. 3% aizņemas naudu no tuviniekiem, bet 2% nokārto aizņēmumu kādā kredītiestādē.

Vēl 4% izmanto tirgotāju piedāvāto iespēju iegādāties preces līzingā vai nomaksā, tādējādi sadalot maksājumu un nosedzot pirkuma summu nākamajos mēnešos vai pat pāris gados, atkarībā no tās apjoma.

Nordstat aptaujas rezultāti liecina, ka visvairāk aizņemšanās ir nepieciešama kuplām ģimenēm. Mājsaimniecības, kurās aug četri skolas vecuma bērni mērķtiecīgāk veido uzkrājumus skolēnu vajadzībām un arī aktīvāk izmanto iespējas samazināt tūlītējos izdevumus.

4% no šīm ģimenēm aizņemas naudu bankā, tikpat daudzi lūdz palīdzību tuviniekiem, un 19% iegādājas preces līzingā vai ar nomaksas iespēju.

Ja bērnu ir vairāk par četriem, tad skolēnu apģērbšana un sagatavošana mācībām gulstas ne vien uz vecāku, bet arī citu radinieku pleciem. Aptaujā noskaidrots, ka 29% no ļoti lielajām ģimenēm aizņemas naudu no tuviniekiem.

Bigbank Latvijas filiāles vadītājs Edgars Surgofts norāda, ka bērnu sagatavošana skolai ir viens no lielākajiem ikgadējiem izdevumiem vecākiem.

“Aptaujā esam noskaidrojuši, ka šim nolūkam 64% ģimeņu katra bērna vajadzībām iztērē līdz pat 300 eiro. Liela  daļa vecāku to apzinās, tādēļ finansiālā trieciena mazināšanai laikus veido uzkrājumus,” skaidro Surgofts. 

Viņš atzīmē, ja vecāki vēl nav sākuši veikt uzkrājumus priekš jaunā mācību gadam, tad šis ir pateicīgākais brīdis sākt to darīt, jo pašlaik bankas piedāvā izdevīgus nosacījumus gan termiņnoguldījumiem, gan krājkontiem. 

“Atliekot pa dažiem desmitiem eiro mēnesī līdz nākamā mācību gada sākumam var sakrāt visu nākamā mācību gada uzsākšanai nepieciešamo summu. Vēl vienkāršāks veids ir tieši šobrīd noguldīt esošos uzkrājumus depozītā uz gadu un nākamajā augustā saņemt nopelnītos procentu maksājumus,” pirmsskolas izdevumu mazināšanas iespējas izklāsta  Surgofts.

Lasiet arī: Rīgā trīs dienas nevarēs bērnus pieteikt bērnudārzu rindā

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas