ViVi elektrovilcieni sāks kursēt jau šonedēļ

Jaunie elektrovilcieni piektdien, 15.decembrī, sāks kursēt uzreiz vairākos maršrutos, pirmdien, 11.decembrī, intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” sacīja AS “Pasažieru vilciens” valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis.

Viņš norādīja, ka Čehijas uzņēmums “Škoda Vagonka” ir gatavs nodot “Pasažieru vilcienam” kopumā 15 jaunos elektrovilcienus, un vēl joprojām notiek šo vilcienu pieņemšanas process.

Vienlaikus Grigulis atzīmēja, ka mērķis ir 15.decembrī jaunos vilcienus ieviest uzreiz vairākos maršrutos. 

Tāpat kompānijas vadītājs minēja, ka visus 32 jaunos elektrovilcienus Čehijas uzņēmums paredzējis piegādāt “Pasažieru vilcienam” līdz nākamā gada vidum. “Skatīsimies, lai viņi arī pieturas pie šī plāna,” piebilda Grigulis.

Tāpat viņš pastāstīja, ka līdz ar jauno elektrovilcienu ieviešanu vecie vilcieni vairs netiks izmantoti pasažieru pārvadāšanai.

“Vecie jeb esošie vilcieni jau būs ļoti reta parādība,” teica Grigulis.

Viņš arī viņš minēja, ka attiecība uz rīcību ar esošajiem vilcieniem plāni ir vairāki, tostarp varētu rīkot vilcienu izsoli, un interesi ir jau izrādījušas vairākas valstis, piemēram, Gruzija un Kazahstāna. Taču interesi par vilcieniem ir izrādījusi arī Ukraina, tāpēc varētu arī tikt pieņemts politisks lēmums pārdot vai nodot vilcienus Ukrainai. “Vienošanās vēl būs priekšā,” piebilda Grigulis.

Jau vēstīts, ka pirmie divi Čehijas uzņēmumā “Škoda Vagonka” ražoto jauno elektrovilcienu vagoni Rīgā tika nogādāti pirms vairāk nekā pusotra gada – 2022.gada jūnijā. 

Katrs elektrovilciens sastāv no četriem vagoniem. Viena elektrovilciena garums ir 109 metri. Katrā vilcienā ir sēdvietas 436 pasažieriem un stāvvietas 454 pasažieriem. Vilcienos ir viena līmeņa iekāpšana no paaugstinātajām pasažieru platformām.

Plānots, ka Čehijas uzņēmumam “Škoda Vagonka” līdz 2023.gada beigām “Pasažieru vilcienam” ir jāpiegādā 23 elektrovilcienus, bet 2024.gadā deviņus elektrovilcienus.

“Pasažieru vilciena” pārstāvji iepriekš atzinuši, ka uzņēmums prasīs “Škoda Vagonka” maksāt līgumsodu par jauno elektrovilcienu savlaicīgu nepiegādāšanu. Maksimālais līgumsods par katra vilciena piegādes kavēšanu ir 10% no vilciena cenas.

Visa projekta kopējās izmaksas paredzētas 257,889 miljonu eiro apmērā.

“Pasažieru vilciena” apgrozījums šogad deviņos mēnešos bija 44,256 miljoni eiro, kas ir par 19,2% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, bet kompānijas peļņa samazinājās par 21% – līdz 458 074 eiro.

“Pasažieru vilciens” ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no “Latvijas dzelzceļa” veiktajām funkcijām. Iepriekš “Pasažieru vilciens” 100% bija “Latvijas dzelzceļa” meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.

Lasiet arī: Drīzumā varētu pieaugt OCTA polišu cenas
 
Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas