ES ievieš jaunas sankcijas pret Krieviju

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis trešdien, 21.februārī, vienojās par 13.sankciju kopumu pret Krieviju, kam jāstājas spēkā sestdien, kad apritēs divi gadi, kopš Maskavas iebrukuma Ukrainā, nosakot aizliegumus gandrīz 200 uzņēmumiem un privātpersonām, ziņo Reuters.

Jaunajā paketē 193 organizācijas un privātpersonas, kas apsūdzētas par palīdzību Maskavai ieroču iegādē vai par līdzdalību Ukrainas bērnu tirdzniecībā un nolaupīšanā, tiks pievienotas to personu sarakstam, kurām aizliegts ieceļot vai veikt uzņēmējdarbību ES. Gan šīm personām, gan uzņēmumiem arī tiks iesaldēti aktīvi.

Taču jauni pasākumi pret konkrētām ekonomikas nozarēm netiks noteikti, norādīja ES diplomātiskie avoti. 

Jaunie pasākumi ir vērsti pret Krievijas militāro iepirkumu tīklu,

īpašu uzmanību pievēršot dronu piegādes ķēdei. Divdesmit septiņi uzņēmumi, galvenokārt Krievijas, taču arī trīs Ķīnas un viens Honkongas uzņēmums, tika iekļauti 4.pielikumā, aizliedzot Eiropas uzņēmumiem pārdot tiem divējāda lietojuma preces. 

Šis tiesību aktu kopums tiks oficiāli apstiprināts 24.februārī.

Savukārt Apvienotā Karaliste noteica sankcijas sešām personām, kas atbildīgas par cietumu, kurā pagājušajā nedēļā nomira Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs

sešiem Krievijas cietumu darbiniekiem, vadītājam un pieciem viņa vietniekiem,

būs aizliegts ieceļot Apvienotajā Karalistē, un tiks iesaldēti šo personu aktīvi, paziņojumā norādīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons (David Cameron).

Kemerons sacīja, ka Krievijas varas iestādes uzskatījušas Alekseju Navaļniju par draudu un vairākkārt mēģinājušas viņu apklusināt. Kamerons uzsvēra Krievijas sistēmas represīvo raksturu, apgalvojot, ka tie, kas ir atbildīgi par sliktu izturēšanos pret Navaļniju, tiks saukti pie atbildības.

Arī ASV piektdien paziņos par plašu sankciju paketi pret Krieviju saistībā ar Navaļnija nāvi un divus gadus ilgušo karu Ukrainā, otrdien sacīja ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden).

Rietumu līderi apgalvo, ka pie Navaļnija nāves ir vainojamas Krievijas varas iestādes, tostarp prezidents Vladimirs Putins, ko Kremlis noliedz.

Lasiet arī: Igaunija novērš Krievijas hibrīdoperāciju un arestē 10 personas

Lasiet arī: Krievijas cietumā miris opozīcijas līderis Navaļnijs

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas