TV torņa pārbūvi plāno sākt nākamgad; līguma summa varētu būt virs 30 miljoniem eiro

VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC) ir izsludinājis Rīgas radio un televīzijas torņa un tehniski administratīvās ēkas Zaķusalā pārbūves iepirkumu ar paredzamo līguma summu virs 30 miljoniem eiro, informē LVRTC.

Pašlaik ir sākta pārbūves veikšanas kandidātu atlase, kas ilgs aptuveni trīs mēnešus.

Konkursa rezultātā paredzēts atlasīt būvnieku, kurš pēdējo piecu gadu laikā kā galvenais būvdarbu veicējs ir veicis vismaz vienas ēkas jaunu būvniecību vai pārbūves būvdarbus, kur būvdarbu līguma izmaksas ir vismaz 20 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

LVRTC pārstāvji norāda, ka 2022.gadā, ņemot vērā ievērojamo būvniecības izmaksu pieaugumu, LVRTC veica Zaķusalas televīzijas torņa būvprojekta risinājumu paredzēto izmaksu aktualizēšanu, secinot, ka izmaksu pieaugums būtiski pārsniedz prognozes. Izsludināto iepirkumu pārtrauca un projekta ieceres pārskatīja.

Pārbūves rezultātā televīzijas tornī atjaunos novecojušās ēku konstrukcijas un uzlabos ēkas energoefektivitāti, kā arī atjaunos un paplašinās publisko telpu, izbūvēs skatu laukumus 100 un vairāk nekā 130 metru augstumā, kā arī multifunkcionālu pasākumu telpu 100 metru augstumā.

Tāpat LVRTC plāno izveidot iespēju ar speciālu drošinājumu iziet uz 220 metru augstumā esošās atklātās platformas.

Tornī paredzēts izveidot arī darbinieku darba vietas, tehniskās telpas un ēkas darbības nodrošināšanai nepieciešamo tehnoloģisko aprīkojumu. Torņa teritoriju paredzēts apzaļumot, izveidot atpūtas un piknika punktus, kā arī auto novietni apmeklētājiem.

Plānots arī atjaunot un no jauna izbūvēt visas inženiertehniskās sistēmas, ko pieslēgs pie jaunas vadības un automatizācijas sistēmas, nodrošinot energoefektīvu un ilgtspējīgu ēkas pārvaldību.

Energoefektivitātes uzlabošanai izbūvēs arī jaunu rekuperācijas sistēmu, kā arī pārbūvēs un uzlabos ugunsdrošības un ugunsdzēsības sistēmas.

Būvniekam, kas īstenos torņa pārbūvi, uzticēs arī siltumapgādes, ventilācijas, gaisa kondicionēšanas, ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu, kā arī elektroapgādes sistēmu izbūvi.

Projekta aktualizēšanu pabeigs šogad, bet, lai pārbūvi varētu sākt pēc iespējas ātrāk, jau šobrīd tiek sākta kandidātu atlase. Ja iepirkums ritēs atbilstoši plānam, izvēlētais būvnieks būvdarbus varētu sākt jau nākamajā gadā, norāda LVRTC.

LETA jau ziņoja, ka LVRTC 2020.gadā izsludināja slēgtu konkursu Zaķusalas televīzijas torņa pārbūvei. Paredzamā līgumcena bija 54 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Savukārt 2022.gada martā pārtraukts Zaķusalas televīzijas torņa pārbūves iepirkums, ņemot vērā būvmateriālu sadārdzināšanos. LVRTC valdes priekšsēdētājs tolaik Ģirts Ozols norādīja, ka iepirkumu izsludināja 2020.gadā, un tolaik uzņēmums rēķinājās ar 60 miljoniem eiro, kurus varētu atļauties ieguldīt torņa pārbūvē. Taču būvniecības izmaksas tobrīd bija augušas par vairāk nekā 20%, turklāt, ņemot arī vērā ģeopolitisko situāciju, nolemts pārtraukt iepirkumu.

Zaķusalas televīzijas tornis ir augstākais tornis Eiropas Savienībā. Tas nodots ekspluatācijā 1989.gadā, bet apraidi nodrošina kopš 1986.gada. Šobrīd televīzijas tornis ir jaunākā būve Latvijā, kas iekļauta kultūrvēsturisko pieminekļu sarakstā.

Jau ziņots, ka LVRTC apgrozījums 2022.gadā bija 25,216 miljoni eiro, kas ir par 14,3% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 20,1% un bija 5,581 miljons eiro.

LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators valstī. LVRTC pārvalda valstij piederošās mobilo sakaru operatora “Latvijas mobilais telefons” (LMT) daļas.

Lasiet arī: BNN pēta | Krievijas GRU slepkava un teroraktu organizētājs sēdēja blakus Lietuvas prezidentam Vītautam Landsberģim

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas