Alabama kļūst par pirmo ASV štatu, kas nāvessoda izpildei izmanto slāpekļa gāzi

Ceturtdien, 25.janvārī, Alabamā notiesātajam slepkavam Kenetam Eiženam Smitam (Kenneth Eugene Smith) izpildīja nāvessodu, izmantojot slāpekļa gāzi, kas ir pirmais šādas metodes pielietošanas gadījums ASV. Smitam, kurš zaudēja apelācijas sūdzības, apgalvojot, ka nāvessoda izpilde ir nežēlīga, iepriekš 2022.gadā neveiksmīgi tika izpildīts nāvessods ar nāvējošu injekciju, ziņo BBC.

Saskaņā ar Nāvessoda informācijas centra datiem Smits, kurš 1989.gadā tika notiesāts par Elizabetes Senetas (Elizabeth Sennett) pasūtījuma slepkavību, ir pirmais cilvēks pasaulē, kas sodīts ar nāvi, izmantojot tīru slāpekļa gāzi.

Alabama un vēl divi citi ASV štati ir apstiprinājuši slāpekļa hipoksiju kā alternatīvu nāvessoda izpildes metodi, jo grūtības sagādā nāvessoda injekcijās izmantoto zāļu sagādāšana.

Pirms nāvessoda izpildes Smits pateicās tiem, kas viņu atbalstījuši.

Liecinieki novērojuši, ka Smits smaidīja un izteicās “Es jūs mīlu” savai ģimenei pēc tam, kad tika palaista gāze. Smits aptuveni divas līdz četras minūtes locījās un aptuveni piecas minūtes smagi elpoja, pirms plkst. 20.25 pēc vietējā laika viņu pasludināja par mirušu.

Elpojot slāpekli bez skābekļa, organisma šūnas sabrūk un iestājas nāve.

Alabamas labošanas iestāžu komisārs Džons Hamms (John Hamm) skaidrojis, ka Smita kratīšanās uz kušetes nāvessoda izpildes laikā bijušas neapzinātas kustības, norādot, ka tas bijis sagaidāms un ir uz pētījumiem balstīts blakusefekts, un uzsvēris, ka viss esot noticis pēc plāna.

Ģenerālprokurors Stīvs Māršals (Steve Marshall) uzskatījis, ka slāpekļa gāzes nāvessoda izpilde ir efektīva un humāna metode, noraidot aktīvistu un plašsaziņas līdzekļu “briesmīgās prognozes”, apgalvojot, ka taisnīgums ir panākts.

Cietušās vīra Čārlza Seneta (Charles Sennett) organizētajā 1000 dolāru shēmā bija iesaistīts Smits un vēl viens uzbrucējs – Džons Forrests Pārkers (John Forrest Parker). Elizabete Seneta tika piekauta un sadurta ar nazi, un slepkavība tika inscenēta kā ielaušanās mājā. Čārlzs Senets izdarīja pašnāvību, kad izmeklētāji bija tuvu nozieguma atrisināšanai, bet Smita līdzdalībniekam Pārkeram 2010.gadā tika izpildīts nāvessods.

Pēdējās 48 stundas pirms nāvessoda izpildes Smitu apmeklējusi ģimene,

draugi, garīgais padomdevējs un advokāts. Pēdējā ēdienreizē Smits ēdis steiku un olas ar kartupeļu plācenīšiem.

Ceturtdienas vakarā Augstākā tiesa viņam pēdējā brīdī atteikusi apžēlošanu.

Augstākās tiesas spriedumā trīs liberāli noskaņoti tiesneši iebilduši pret konservatīvo vadītā vairākuma nolēmumu, un tiesnese Sonia Sotomajora (Sonia Sotomayor) kritizējusi, ka Smits tiek izmantots kā “izmēģinājuma trusītis” nepārbaudītām nāvessoda izpildes metodēm.

Smita nāvessoda izpilde, izmantojot slāpekli, saskārusies arī ar kritiku no medicīnas profesionāļu puses, kuri brīdināja par iespējamiem negadījumiem, kas var izraisīt spēcīgas lēkmes vai izdzīvošanu veģetatīvā stāvoklī.

Pagājušajā nedēļā arī ANO komisārs cilvēktiesību jautājumos aicinājis apturēt nāvessoda izpildi, norādot, ka saskaņā ar starptautiskajām cilvēktiesību normām gāzu pielietošana Smitam varētu būt pielīdzināma spīdzināšanai vai citai nežēlīgai, vai pazemojošai rīcībai.

Lasiet arī: BNN pēta | Viļņā rūcot 1 500 traktoriem, jautājums, vai var saskaņot zaļo un lauksaimniecības politiku, paliek neatbildēts

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas