Grieķijā ugunsgrēki posta mežus un liek iedzīvotājiem pamest mājas

Uz rietumiem no Grieķijas galvaspilsētas jau vairākas dienas plosās ugunsgrēki, kas izposta mājokļus un mežus, un liek evakuēt iedzīvotājus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Varas iestādes gatavojas nākamajam karstuma vilnim, kas, visticamāk, padarīs valsti par viegli uzliesmojošu sērkociņu kastīti.

Dzēšanas darbi 19.jūlijā atsākušies līdz ar rīta gaismu. Ugunsdzēsēji informējuši, ka Rodas salā izcēlušies jauni ugunsgrēki, un liesmas pārņēmušas mežu. Evakuēti trīs ciemati un viesnīca kalnainajos apgabalos. Šobrīd uguns nav kūrortu tuvumā.

Grieķijā ugunsdzēsēji strādājuši visu nakti, lai kontrolētu degošos apgabalus, un noutētu liesmas drošā attālumā no piekrastes atpūtas vietām. Mainīgais vēja virziens atkal un atkal atjauno liesmas, un biezi dūmi pārklājuši plašu apgabalu.

Varas iestādes trīs apgabalos izsludinājušas evakuāciju.

Itālija un Francija nosūtījus četrus lidaparātus, lai palīdzētu dzēšanas un glābšanas darbos. Dzēšanā iesaistīti ugunsdzēsēji no visas valsts, un palīdzību sniedz arī brigādes no Polijas, Rumānijas un Slovākijas.

Ugunsgrēki Grieķijā ir ierasta parādība, tomēr pēdējos gados daudz sausākās un karstākās vasaras pārvērtušas Vidusjūras reģionu par viegli uzliesmojošu vietu.

Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) apmeklējis glābšanas darbu centru, lai saņemtu jaunāko informāciju par ugunsgrēkiem.

Grieķijas meteoroloģiskais dienests brīdinājis par paaugstinātu ugunsbīstamību, kamēr valsts vēl atgūstas no pirmā lielā karstuma viļņa.

Nākamais karstuma vilnis gaidāms jau ceturtdien, 20.jūlijā.

Liesmas, kas 17.jūlijā pārņēma reģionu apmērām 30 kilometrus no Atēnām, vēja dēļ strauji izplatījās un sasniedza Mandru, liekot iedzīvotājiem pamest pilsētu. Ne visi evakuējās labprātīgi. Grieķijas policijai nācās lūgties, lai mūķenu grupa pamestu klosteri, kamēr netālu plosījās liesmas. Kāds Mandras iedzīvotājs, stāvot pie liesmu nopostītās mājas, Reuters sacīja, ka mājas būvēšanai ir pielikti visu kopējie spēki, un tagad viss ir zaudēts.

Lasiet arī: Svelme Eiropā varētu likt tūristiem meklēt vēsākus galamērķus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas