Lauksaimnieki piesaka protestus, prasot nozares sakārtošanu

Biedrība “Zemnieku saeima” nākamnedēļ visā Latvijā plāno rīkot lauksaimnieku protestus, pavēstīja biedrībā.

“Zemnieku saeimas” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš informē, ka kopš pagājušā gada novembra lauksaimnieku ārkārtas sapulces, kurā lauksaimnieki iesniedza Zemkopības ministrijai un ministram Armandam Krauzem (ZZS) prasības nozares sakārtošanai, līdz šim ir izpildīta tikai viena.

“Latvijas lauksaimnieku pacietības mērs ir pilns, un tas aumaļām līst pāri malām. Ar nožēlu jāatzīst, ka esošās valdības sastāvs īpaši izceļas ar savu aroganci un vienaldzību,” uzsver Lazdiņš.

Viņš arī min, ka ministrija ignorē nevalstisko organizāciju aicinājumus tikties, lai apspriestu nozares problēmas.

Lazdiņš norāda, ka protestu, kurus pirmdien, 5.februārī, sāks lauksaimnieki dažādos Latvijas reģionos, mērķis ir pievērst uzmanību un rast risinājumu daudziem lauksaimniecības nozares jautājumiem, kas jau ilgstoši netiek risināti birokrātijas dēļ.

Lauksaimnieku reģionālie protesti plānoti Saldū, Talsos, Liepājā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Valmierā, Gulbenē, Limbažos, Daugavpilī, Rēzeknē un Koknesē.

Tāpat Lazdiņš uzsver, ka trešdien, 31.janvārī, lauksaimnieku prasības iesniegtas Krauzem un Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV).

“Zemnieku saeima” aicina valdību piecu dienu laikā kopš prasību iesniegšanas rast risinājumus nozares problēmām. Pretējā gadījumā biedrība sola lauksaimnieku protestus izvērst arī Rīgā.

Lauksaimnieku un “Zemnieku saeimas” prasības politikas veidotājiem ietver Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītēja importa aizliegumu bez pārejas perioda, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes 5% apmērā atjaunošanu Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām dārzeņiem, birokrātijas mazināšanu nozarē, kā arī plašāku pieeju apdrošināšanas un apgrozāmo līdzekļu programmām.

Tāpat lauksaimnieki prasa atteikties no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem.

Biedrība “Zemnieku saeima” ir lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības pamatdarbība ir biedru interešu pārstāvēšana, lauksaimniekiem labvēlīgas politikas veidošana, biedru informēšana un izglītošana. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes (augkopība – 54%, piena lopkopība – 38%, citas nozares – 8%) un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4 000 darbinieku.

Lasiet arī: BNN pēta | Viļņā rūcot 1 500 traktoriem, jautājums, vai var saskaņot zaļo un lauksaimniecības politiku, paliek neatbildēts

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas