Ukraina nosoda pāvesta Franciska aicinājumu uz sarunām ar Krieviju

Ukraina svētdien, 10.martā, nosodīja pāvesta Franciska aicinājumu risināt sarunas par kara izbeigšanu ar Krieviju, prezidentam Volodimiram Zelenskim sakot, ka pontifiks iesaistās “virtuālā starpniecībā”, bet ārlietu ministrs Kuleba paziņoja, ka Kijiva nekad nekapitulēs, ziņo Reuters

Francisks sacīja, ka tad, kad konfliktā iesaistītajai pusei klājas slikti, ir jāparāda “baltā karoga drosme” un jāsāk vest sarunas. Lai gan šī ir uzskatāma par pirmo reizi, kad Francisks, runājot par Ukrainas karu, ir lietojis tādus terminus kā “baltais karogs” vai “sakāve”, arī iepriekš pāvests ir pieminējis nepieciešamību vest sarunas.

Nenosaucot Francisku tieši vārdā vai nepieminot viņa komentārus, Zelenskis savā nakts video uzrunā pieminēja reliģiskās personas, kas palīdz Ukrainai.

“Viņi mūs atbalsta ar lūgšanām, diskusijām un darbiem. Tā ir baznīca, kas ir kopā ar tautu,” sacīja Zelenskis. “Nevis 2 500 km attālumā, kaut kur kā virtuāls starpnieks starp kādu, kas vēlas dzīvot, un kādu, kas vēlas iznīcināt.”

Ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba vietnē “X” sacīja, ka spēcīgākais cilvēks jebkurā strīdā “nostājas labā pusē nevis mēģina nostādīt visus vienā rindā un sauc tās par “sarunām””.

“Mūsu karogs ir dzeltens un zils,”

rakstīja Kuleba, atsaucoties uz Ukrainas valsts karogu. “Tas ir karogs, ar kuru mēs dzīvojam, mirstam un uzvaram. Mēs nekad necelsim citus karogus.”

Arhibīskaps Svjatoslavs Ševčuks, Ukrainas Austrumu rita katoļu baznīcas vadītājs, arī nosodīja pāvesta Franciska komentārus, apliecinot Ukrainas izturību. “Ukraina ir ievainota, bet ne uzvarēta! Ukraina ir nogurusi, bet tā stāv un stāvēs,” sacīja Ševčuks, uzsverot, ka neviens nedomā par padošanos.

Eiropas amatpersonas, kas atbalsta Ukrainas centienus, nosodīja pāvesta jaunākos komentārus.

“Varbūt, līdzsvara labad, jāmudina Putins uzdrīkstēties izvest savu armiju no Ukrainas?” Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis (Radoslaw Sikorski) rakstīja vietnē “X”.

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs arī vietnē “X” rakstīja:

“Ļaunuma priekšā nedrīkst kapitulēt, ar to ir jācīnās un tas ir jāuzvar, lai ļaunums paceltu balto karogu un kapitulētu.”

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Baletdejotāja Liepa zaudē Lietuvas pilsonību; ministrija ievieš stingrākus azartspēļu biznesa likumus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas