Vīķe-Freiberga: Navaļnija mocīšana ieslodzījumā bijis kā tests, ko Putins īstenojis ļaundabīgos nolūkos

Krievijas diktators Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā mirušo opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju turēja dzīvu kā ēsmu, lai izgaismotu viņa atbalstītājus. Šādu viedokli intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Šodienas jautājums” pauda Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, vēsta sabeidriskais medijs LSM.LV

“Vispirms jau ir skumjas par viena laba cilvēka nomocīšanu un būtībā noslepkavošanu. Mēs varam just līdzi tikai viņa atraitnei, ģimenei un tai saujiņai prātīgu cilvēku Krievijā, kas ir viņa atbalstītāji,” sacīja raidījumam Vīķe-Freiberga.

Viņa sacīja, ka Krievijas opozicionāra Navaļnija mocīšana ieslodzījumā trīs gadu garumā bijis kā tests, ko Krievijas diktators Vladimirs Putins īstenojis ļaundabīgos nolūkos.

“Tā Navaļnija mocīšana trīs gadu garumā, lai viņš turētos dzīvs un tomēr lai sadistiski varētu atriebties viņam par to, ka viņš sacēlās pret melno caru, tā taču bija tā kā ēsma, lai tos, kas atbalsta Navaļnija idejas, izgaismotu.

Lasiet arī: VIDEO | Navaļnija oficiālais nāves cēlonis vēl nav noskaidrots; simtiem aizturēto Navaļnija piemiņas pasākumos Krievijā

BNN jau ziņoja, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā, miris, piektdien, 16.februārī, paziņojusi vietējā ieslodzījumu vietu (ФСИН) vietu pārvalde.

Navaļnija preses sekretāre pavēstīja, ka politiķis jau 27.reizi ieslodzīts karcerī.

Kā apgalvo varasiestādes, Navaļnijam pēc pastaigas esot kļuvis slikti un viņš zaudējis samaņu.

Tikusi izsaukta ātrā palīdzība, ārsti mēģinājuši viņu reanimēt, taču neveiksmīgi un nācies konstatēt pacienta nāvi.

Navaļnija advokāts Leonīds Solovjovs sarunā ar laikrakstu “Novaja Gazeta” paziņojis, ka saskaņā ar politiķa ģimenes lēmumu nekādus komentārus nesniegšot.

Viņš vienīgi piebildis, ka savu klientu apmeklējis trešdien un ka tad viss esot bijis “normāli”.

Navaļnijam nāves brīdī bija 47 gadi.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs medijiem sacīja, ka tiek veikta pārbaude saskaņā ar visiem noteikumiem. Viņš norādīja, ka ārsti noskaidros, kas izraisīja nāvi. Putins par notikušo jau ir informēts.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par “krāpšanu” un “necieņu pret tiesu”, bet 2023.gada augustā – 19 gadu cietumsodu par “ekstrēmismu”.

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

Lasiet arī: Rinkēvičs: Kremlis brutāli nogalināja Navaļniju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas