Policija rosina apsūdzēt basketbola treneri Steļmahu par četriem seksuāliem noziegumiem

Valsts policija rosinājusi prokuratūrai apsūdzēt basketbola treneri Andri Steļmahu par četriem iespējamiem seksuāla rakstura noziegumiem ar audzēkni.

Kriminālprocess sākts 2023.gada 21.aprīlī, pamatojoties uz cietušās iesniegumu par to, ka no 2014.gada līdz 2015.gadam sporta treneris, pie kura viņa tajā laikā trenējās, bija veicis ar viņu seksuāla rakstura darbības, apzinoties, ka viņa nebija sasniegusi 16 gadus, aģentūru LETA informēja Valsts policija.

Kriminālprocesa gaitā tika noskaidrots, ka līdz cietušās 16 gadu vecumam abu starpā bijušas labprātīgas dzimumattiecības, kuras cietusī slēpusi no vecākiem un draugiem. Pēc vairākiem gadiem, kad cietusī sasniegusi pilngadību, attiecības eskalējušas ar abu pušu laulību, kas īsi pēc tās noslēgšanas izirusi.

Tāpat izmeklēšanas gaitā netika gūtas ziņas par to, ka aizdomās turētajam būtu bijušas seksuāla rakstura attiecības ar citām nepilngadīgām personām.

Izvērtējot kriminālprocesā pierādītos apstākļus, policija ierosināja prokuratūru saukt personu pie kriminālatbildības par četriem atsevišķiem noziedzīgiem nodarījumiem, proti, par seksuāla rakstura darbībām ar personu, kas nav sasniegusi 16 gadus, dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā ar personu, kura nav sasniegusi 16 gadus, un par netiklām darbībām ar nepilngadīgo.

Par smagāko no minētiem noziegumiem personai, ja tā tiks atzīta par vainīgu, var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, probācijas uzraudzība vai sabiedriskais darbs.

Prokuratūra lietu saņēmusi pagājušajā nedēļā un saskaņā ar likumu prokuratūrai tuvākajās dienās jāizlemj, vai uzrādīt apsūdzību, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūrā.

Portāls “Delfi” iepriekš vēstīja, ka trenera Steļmaha darbā fiksēti vairāki pārkāpumi – emocionāla vardarbība pret audzēknēm, pavedināšana un alkohola lietošana darba procesa laikā.

Pērn aprīlī Steļmahs uz laiku tika atstādināts no darba Jūrmalas sporta skolā, taču vēlāk viņš atgriezās darbā un trenē 16 līdz 18 gadus vecas basketbolistes.

Kā liecina Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) mājaslapā publicētā informācija, Steļmaham līdz 2025.gada 23.aprīlim ir derīgs B kategorijas basketbola trenera sertifikāts.

Steļmahs pērn marta beigās atkāpās no Latvijas U-18 sieviešu basketbola izlases galvenā trenera amata pēc tam, kad plašu rezonansi izraisīja viņa negodprātīgās darbības Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) spēlē par bronzas medaļām, kurā viņa vadītā “Jūrmala” izcīnīja uzvaru. Pēc šī incidenta Steļmahs arī apturēja savu dalību LBS Treneru komisijā.

Pats Steļmahs atklātībā nākušo informāciju par viņa iespējamajiem pārkāpumiem sauc par apmelojumiem un baumām.

Lasiet arī: Sārts: 30 salīdzinoša miera gadi ir pagājuši

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas