Sakarstot gaisotnei Rīgikogu, tā priekšsēdētājs atsakās vadīt savu partiju

Igaunijas sabiedriskais medijs ERR ziņo par valdības koalīcijā ietilpstošās partijas Igaunija 200 (Eesti 200) priekšsēdētāja pirmdien, 6.novembrī, vēstīto – Lauri Husars (Lauri Hussar) plāno atkāpties no šī amata, lai pilnībā koncentrētos darbam parlamenta vadītāja amatā un censtos pārvarēt draudošo politisko krīzi.

Valdība ir iesniegusi Igaunijas likumdevējam – Valsts domei (Riigikogu) – nākamā gada budžeta projektu, kas ietver būtisku nodokļu paaugstināšanu un jauna – “par auto “reģistrāciju” – nodokļa ieviešanu. Parlamenta opozīcijas kareivīgākā daļa cer nepieļaut budžeta pieņemšanu un tādā veidā izraisīt ārkārtas Rīgikogu vēlēšanas, lai tajās kapitalizētu savu tagadējo popularitāti.

Radikāli populistiskā Igaunijas Konservatīvā tautas partija (EKRE) pagājušajā nedēļā

iesniedza vairāk nekā 2500 priekšlikumus projekta grozījumiem,

lai tādejādi apzināti kavētu – pakļautu obstrukcijai – Rīgikogu darbu. 

“Igaunijas parlaments saskaras ar lielāko šķēršļu vilni savā vēsturē, un es esmu sapratis, ka vēlos sevi veltīt Rīgikogu reformēšanai, lai tas varētu izpildīt visas savas konstitucionālās saistības un atgriezt plenārsēžu zālē konstruktīvas debates,” paziņoja Husars.

Parlamenta priekšsēdētājs TV raidījumam Aktuālā kamera skaidroja, ka viņa lēmumam nav nekāda sakara ar partijas iekšējo politiku, jo to pēdējo mēnešu laikā ir pametuši vairāki dibinātāji. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka koncentrējas darbam Rīgikogu.

Husars savu nodomu pieteica šīs liberālās partijas valdes sēdē. Viņš tika ievēlēts par Igaunijas 200 priekšsēdētāju 2022. gada oktobrī un īstenoja tās Rīgikogu vēlēšanu kampaņu, kurā partija, cīņā par likumdevēju mandātiem piedaloties pirmo reizi, ieguva 14 deputātu vietas. Kopsapulcē 19.novembrī tiks ievēlēts jauns vadītājs. ERR atgādina, ka nesen Igaunija 200 mainīja arī savu Rīgikogu frakcijas vadītāju.

Sabiedriskais medijs atgādina: partijas popularitāte pēdējos mēnešos ir samazinājusies uz pusi – no 13,3 procentiem pavasarī līdz 7,5 procentiem pagājušajā nedēļā.

[Politiskie konkrenti, eksperti un mediji šajā kritumā kā galvenos cēloņus min Igaunijas 200 nespēju apliecināt patstāvīgu politiku, tai turoties premjeres Kajas Kallasas (Kaja Kallas) vadītās partijas “ēnā”, un bailes pievienoties sabiedrības asajai kritikai par valdības vadītājas liekulību – BNN.]

Lasiet arī: Rīgikogu vadītājs uzskata, ka Igaunijā jālegalizē viendzimuma laulības

Seko mums arī FacebookDraugiem un X

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas