VP ziņo, ka skolām turpina sūtīt e-draudus, taču fiziska apdraudējuma nav

Arī naktī uz pirmdienu vairāki simti Latvijā skolu, bērnudārzu un mācību centru e-pastos saņēma anonīmas draudu vēstules krievu valodā, taču fiziska apdraudējuma nav un evakuācija nav jāveic, informē Valsts policija (VP).

Policija informē, ka aizvadītajā naktī saņemtās vēstules ir līdzīga rakstura un ar līdzīgu mērķi tām, kuras noziedznieki izsūtīja pagājušajā nedēļā gan Latvijā, gan arī Lietuvā un Igaunijā. Tādas saņemtas arī Polijā, skaidroja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Valsts policija ir veikusi draudu riska līmeņa novērtējumu un secinājusi, ka fiziska apdraudējuma mācību iestādēm nav, tāpēc evakuāciju veikt nav nepieciešams un izglītības iestādes var turpināt darbu. Valsts policija informējusi iestādes par tālāko rīcību un aicina iedzīvotājus sekot policijas norādēm, saglabāt mieru un neļauties panikai, jo

tiešo to noziedznieki ar savu rīcību vēlas izprovocēt.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis Latvijas Radio atzina, ka Latvijas iestādes turpina masveidā saņemt e-pasta ziņojumus par terorisma draudiem, kurus Valsts policija kvalificējusi kā zema riska draudus. Viņš informēja, ka jauni draudu e-pasti saņemti arī aizvadītajā naktī, un policija atzinusi, ka tie ir līdzīgi zema riska līmeņa draudi, kādi jau pagājušajā nedēļā tika izsūtīti izglītības iestādēm.

Baltijas valstu un Polijas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki strādā ciešā sadarbībā, lai atklātu šos noziegumus, apliecināja Kozlovskis, piebilstot – sākotnējā informācija liecina, ka

sūtītāji nebūs viegli izsekojami.

Viņš skaidroja, ka draudu vēstuļu sūtītāju mērķis ir destabilizēt situāciju un izraisīt sabiedrībā jaunu satraukuma vilni, taču iedzīvotājiem nevajadzētu uz tiem uzķerties un krist panikā. Iekšlietu ministrs atgādināja, ka dzīvojam hibrīdkara apstākļos. Terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems, tomēr ikvienam ir vērts saglabāt modrību jebkurā dzīves situācijā, atzina politiķis.

Kā ziņots, pagājušās nedēļas sākumā divu dienu laikā vairākas izglītības iestādes visā Latvijā saņēma anonīmus draudu e-pastus krievu valodā. Valsts policija vērsa uzmanību, ka saņemtie e-pasti vērtējami kā zema līmeņa riska draudi un šī ir mērķtiecīga noziedzīga akcija, lai destabilizētu sabiedrību un iestāžu darbu. Šī iemesla dēļ izglītības iestādes tikai aicinātas nepārtraukt darbu, tomēr virkne no tām tomēr izvēlējās veikt bērnu evakuāciju.

Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecinot, ka draudu sūtītājs bijis viens un tas pats, turklāt šī paša noziedznieka aktivitātes esot novērotas jau apmēram pirms gada, kad arī vairākas organizācijas saņēmušas līdzīgas draudu vēstules.

Lasiet arī: Vēstnieks: Latvijas pilsoņi Izraēlā nekrīt panikā, bet satraukums ir

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas