Aizsardzības ministrija izvērtē iespējamo mīnu ražošanu Latvijā

Aizsardzības ministrija izvērtē iespējamo mīnu ražošanu Latvijā, stāsta aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Latvijai attīstot munīcijas un sprāgstvielu ražošanas zināšanas un tehnoloģijas, sadarbībā ar partneriem var sākt domāt par nākamajiem soļiem, un patlaban tiek vērtēts, kāda ir iespēja mīnu komplektēšanai vai ražošanai.

“Svarīgi ir veidot starptautisko partnerību. [..] Vēlamies sadarboties arī ar vietējo industriju un vietējiem uzņēmējiem,” uzsvēra ministrs.

Runājot par artilērijas munīcijas modulāro sprāgstvielu bloku rūpnīcas projektu, Sprūds norādīja, ka projekta realizēšana Latvijā paredzēta trīs gadu laikā. Darbs pie ražotnes projektēšanas un attīstīšanas sāksies jau šogad.

Ministrs patlaban nevēlējās atklāt potenciālās ražotnes atrašanās vietu, jo visa informācija par šo projektu pagaidām vēl nav publiska.

Kad visas detaļas ar partneriem būs saskaņotas, Aizsardzības ministrija varēšot atklāt gan nepieciešamā finansējuma apmēru, gan konkrēto vietu.

Ministrs gan mierināja, ka iedzīvotājiem nevajadzētu satraukties par ražotnes bīstamību, jo tā būšot droša, turklāt tikšot izmantota labākā pieredze no starptautiskajiem partneriem. Tāpat viņš atgādināja, ka Latvijā jau ir privātas munīcijas ražotnes.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība pērnā gada nogalē atbalstīja militārās industrijas valsts kapitālsabiedrības SIA “Valsts aizsardzības korporācija” dibināšanu.

Ņemot vērā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vajadzības, “Valsts aizsardzības korporācija” veidos Latvijas un ārvalstu komersantu kopuzņēmumus konkrētu produktu ražošanai, tādējādi stiprinot piegāžu drošību.

Kā viens no pirmajiem projektiem, ko īstenos “Valsts aizsardzības korporācija” iecerēts 155 milimetru munīcijas modulāro sprāgstvielu bloku rūpnīcas izveide kopā ar Somijas un Norvēģijas uzņēmumu “Nammo”, kā arī Francijas un Itālijas uzņēmumu “Nexter”.

Projekta kopējās izmaksas tiek lēstas ap 100 miljoniem eiro. Rūpnīcas izbūve Latvijā varētu izmaksāt līdz aptuveni 30 miljoniem eiro.

Rūpnīcas izveides projekts pieteikts ES finansējumam, ko pieļauj regula “Munīcijas ražošanas atbalsta akts”. Atbilstoši regulai var saņemt līdz 45% līdzfinansējuma.

Lasiet arī: BNN intervija | Andrejs Pildegovičs: Latvijas ceļš uz ANO Drošības padomi; diplomātiskās cīņas un stratēģijas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas