Vācija izvietos Lietuvā ap 4800 karavīru un 200 civilo darbinieku

Vācija plāno, ka saistībā ar tās brigādes izvietošanu Lietuvā ieradīsies ap 4800 vācu karavīru un 200 civilo darbinieku, ceturtdien, 23.novembrī, radiostacijai Žiniu radijas paziņoja Vācijas vēstnieks Lietuvā Kornēliuss Cimmermans (Cornelius Zimmermann).

Viņš piebilda, ka Vācijas spēku dislocēšana Lietuvā “notiks pakāpeniski”, un uzsvēra: pašlaik vissvarīgākais ir laba koordinācija abu pušu starpā – “es domāju, ka tieši tā arī notiek”. Tomēr vēstnieks norādīja, ka sarunas turpinās un detalizētu plānu nevar atklāt.

“Domāju, ka

nav jēgas no karavīriem, ja nav kur viņus izmitināt,

un nav jēgas no izmitināšanas iespējām, ja nav karavīru. Tādēļ, manuprāt, ir jēgpilni soli pa solim attīstīt vācu karavīru klātbūtni Lietuvā,” teica Cimmermans.

Berlīne tuvāko gadu laikā plāno izvietot savu brigādi Lietuvā, un nākamgad par to paredzēts parakstīt starpvalstu nolīgumu. Tiek plānots, ka to veidotu tanku bataljons, divi manevrēšanas bataljoni, artilērijas bataljons un loģistikas bataljons.

Viļņa un Berlīne patlaban turpina sarunas par to, kāda infrastruktūra Lietuvai būs jānodrošina dislocētajiem vācu karavīriem. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss iepriekš teica, ka Lietuvai būs jāizveido ne tikai militārā infrastruktūra, bet arī sociālā infrastruktūra – piemēram, skolas, bērnudārzi un atpūtas vietas.

Arī Vācijas vēstnieks sacīja, ka skolas ir nepieciešamas, jo “mums ir jārēķinās, ka mūsu karavīri nepaliks tikai uz pāris gadiem”. Viņš skaidroja: “Tas ir ilgtermiņa ieguldījums. Mēs

vēlamies, lai mūsu karavīri un viņu ģimenes justos kā mājās.

Mēs arī vēlamies, lai viņi veidotu saikni ar Lietuvas iedzīvotājiem”.

Vācija kopš 2017.gada vada bataljona izmēra NATO daudznacionālo kaujas grupu Lietuvā.

[Brigāde ir taktiskā līmeņa karaspēka apakšvienība, kas sastāv no vairākiem pulkiem (vismaz 2) vai bataljoniem (parasti 3—6). Vienā brigādē parasti dienē no 1000 līdz 8000 karavīru. Brigādes apjoma kaujas grupu Kanāda paredz veidot arī Latvijā. BNN]

Lasiet arī: Smiltēns: Lembergs ar saviem izteikumiem ir iespļāvis sejā kanādiešu karavīriem, kuri atrodas Ādažu bāzē

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas