Būvniecības izmaksas Latvijā pieauga vidēji par 5,9%

Būvniecības izmaksas pagājušajā gadā Latvijā pieauga vidēji par 5,9% salīdzinājumā ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati (CSP).

Tostarp strādnieku darba samaksa 2023.gadā Latvijā pieauga vidēji par 7,8%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas palielinājās par 7%, būvmateriālu cenas auga par 4,6%.

CSP vēsta, ka 2023.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2022.gada ceturto ceturksni, būvniecības izmaksu līmenis pieauga par 1,6%. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 6,8%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 4%, bet būvmateriālu cenas samazinājās par 1,6%.

Pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar trešo ceturksni, būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,4%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 1%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas –par 0,9%, bet būvmateriālu cenas samazinājās par 0,2%.

2023.gada decembrī, salīdzinot ar 2022.gada decembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 1,5%.

Tostarp strādnieku darba samaksa pieauga par 6,7%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 3,9%, bet būvmateriālu cenas samazinājās par 1,7%.

Savukārt 2023.gada decembrī, salīdzinot ar 2023.gada novembri, būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,2%. Strādnieku darba samaksa mēneša laikā pieauga par 0,5%, būvmateriālu cenas palielinājās par 0,2%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas palielinājās par 0,1%.

Decembrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums montētājiem, kā arī apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķiem, apmetējiem, sanitārtehniķiem un citiem).

Lasiet arī: Desmit gadi ar eiro. Latvijai ar eiro klājas labāk nekā būtu bijis bez, uzskata Rinkēvičs

Lasiet arī: Deviņi mūsējie starp 720 – Latvijas partijas sāk pieteikt kandidātus EP vēlēšanām
 

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas