Lielbritānijas likumdevēji balsos par smēķēšanas aizliegumu jaunākajai paaudzei

Lielbritānijas likumdevēji otrdien, 16.aprīlī, balsos par premjerministra Riši Sunaka (Rishi Sunak) priekšlikumu aizliegt personām vecumā līdz 15 gadiem iegādāties cigaretes un e-cigaretes. Sunaka plāns, visticamāk, tiks apstiprināts, taču tas ir saņēmis kritiku no dažiem viņa paša Konservatīvās partijas locekļiem, tostarp bijušajiem premjerministriem Lizas Trasas (Liz Truss) un Borisa Džonsona (Boris Johnson), kuri iebilst pret valsts iejaukšanos personīgā dzīvesveida izvēlē, ziņo Reuters.

Riši Sunaka likumprojekta mērķis ir izveidot pirmo nesmēķējošo paaudzi Apvienotajā Karalistē.

“Tabakas un e-cigarešu” likumprojekta mērķis ir nepieļaut, ka bērni, kas dzimuši pēc 2009.gada, jebkad varētu likumīgi iegādāties tabaku, tādējādi

nelikumīga būs nevis smēķēšana, bet gan tabakas izstrādājumu pārdošana jauniešiem.

Likumdevējiem par likumprojektu tiks piešķirts tā sauktais brīvais balsojums, kas nozīmē, ka viņiem nebūs jābalso pēc partiju principa. Līdzīgu likumu Jaunzēlandē šogad jaunā koalīcijas valdība atcēla, pirms likums stājās spēkā.

Sunaks ir norādījis, ka likumprojekta uzdevums cīnīties pret “lielāko pilnībā novēršamo veselības problēmu, invaliditātes un nāves cēloni”.

Šo iniciatīvu stingri atbalsta medicīnas un veselības aprūpes eksperti un labdarības organizācijas, kas norāda, ka smēķēšana Apvienotajā Karalistē katru gadu izraisa 80 000 nāves gadījumu un vēl vairāk ar smēķēšanu saistītu slimību.

Toriju deputāts Saimons Klārks (Simon Clarke), kurš iepriekš strādājis Trasas un Džonsona kabinetos, sarunā ar BBC Radio pauda savu nostāju pret ierosināto aizliegumu. Viņš pauda bažas, ka aizliegums varētu netīšām

padarīt smēķēšanu pievilcīgāku, radīt melno tirgu un problēmas iestādēm ar noteikumu izpildi.

Neraugoties uz kritiku, tiek sagaidīts, ka likums tiks pieņemts, leiboristiem norādot, ka viņi atbalstīs šo iniciatīvu. Ja otrdien likumprojekts tiks apstiprināts, tas tiks virzīts uz nākamo posmu parlamentā.

BBC vēsta, ka saskaņā ar plāniem tirdzniecības standartu amatpersonas iegūs jaunas pilnvaras uz vietas uzlikt 100 sterliņu mārciņu (117 eiro) sodus veikaliem, kas pārdod tabaku vai e-cigaretes bērniem, savukārt visi iegūtie līdzekļi tikšot novirzīti turpmākai noteikumu ieviešanai.

Turklāt tiktu noteikti jauni ierobežojumi attiecībā uz e-cigarešu aromātiem, iepakojumiem un pārdošanu, lai atturētu jauniešus un bērnus no to lietošanas. Neraugoties uz to, ka Apvienotajā Karalistē “veipot” ir atļauts tikai no 18 gadiem, to ir izmēģinājis katrs piektais bērns, un pēdējo trīs gadu laikā bērnu skaits, kuri lieto e-cigaretes ir trīskāršojies.

Lasiet arī: Smēķēt nedrīkstēs līdz 20 gadu vecumam

Lasiet arī: Saeimas komisija neatbalsta e-cigarešu aromātu saglabāšanu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas