Padoms: Krāsojam olas ar dabas krāsvielām

Olu krāsošana, slēpšana zālē, meklēšana un savstarpēja apdāvināšanās ar šo svētku simbolu kļuvusi par neatņemamu Lieldienu tradīciju sastāvdaļu. Taču arī olu krāsošanai ir savas gudrības.

Olu krāsošanas un dāvināšanas tradīcija sākās jau sirmā senatnē. Pavasara auglības rituāliem tās krāsoja spilgtās krāsās, lai atainotu saules gaismu. Arī kristieši šo tradīciju pieņēma kā jaunas dzīves un atdzimšanas simbolu. Ir ziņas, ka sarkani nokrāsotu olu kā Kristus augšāmcelšanās simbolu Romas imperatoram Tiberiusam pasniegusi jau Marija Magdalena. Arī mūsdienās Lieldienas bez olu krāsošanas nav iedomājamas. BNN apkopoja interesantākās olu krāsošanas receptes.

Daži knifiņi labam rezultātam

Tradicionālākais olu krāsošanas veids ir to vārīšana sīpolu mizās. Olas kļūs zeltaini brūnas, iesarkanas. Olām var pielikt ari kādu zāles stiebriņu, lapiņu vai citu dabisku dekoru un cieši pietīt to olai ar vispārrastākās kaprona zeķes vai marles palīdzību. Sīpolu mizās krāsotās olās ar adatu var ieskrāpēt dažādus zīmējumus vai tautiskus simbolus.

Lai olas tiktu nokrāsotas vienmērīgi, tās pirms vārīšanas nomazgā, savukārt lai nesaplīstu čaumala, olas pirms vārīšanas jāpatur karstā ūdenī. Olas būs izturīgākas, ja verdošam ūdenim pievienosiet ēdamkaroti sāls. Savukārt košākas un noturīgākas krāsas iegūšanai ūdenim var pievienot  sāli, etiķi vai kafijas biezumus. Ja plānojat piedalīties olu kaujās, ar etiķi pārspīlēt nevajadzētu – olas būs košākas, taču mazāk izturīgas.

Košas olas ar dabas krāsvielām

Spilgtu vienkrāsainu olu iegūšanai sākumā tās nomazgājiet, novāriet gatavas, uzvāriet no dabā pieejamiem materiāliem krāsu, un mērcējiet cieti vārītas olas šajā novārījumā 2 – 3 stundas.

Sarkanas krāsas olas iegūsiet, ievietojot tās biešu sulas novārījumā, kam pievienotas pāris ēdamkarotes 9% etiķa.

Rozā krāsas olas iegūsiet krāsojot tās biešu novārījumā vai sulā no marinētām bietēm, avenēs, sarkano vīnogu sulā, aroniju sulā vai dzērvenēs. 

Gaiši rozā olas var iegūt krāsojot tās avokado mizu novārījumā. Avokado mizas un uz pusēm sagrieztus kauliņus vāra vismaz stundu. Pēc tam mizas izņem, pievieno ēdamkaroti etiķa, ievieto šajā šķidrumā olas, uzvāra un atstāj ievilkties vismaz 20 minūtes.

Zilas vai viegli lillā krāsas olas iegūst ievietojot tās sarkano kāpostu novārījumā, kam pievienotas pāris karotes 9% etiķa.

Zilgani pelēko krāsu dos ievietošana aroniju vai upeņu novārījumā.

Gaiši zilu krāsu dos violetas krāsas ziedu, piemēram, lavandas, novārījums, kam piejauktas 2 tējkarotes citronu sulas.

Dzelteno krāsu dos ievietošana kumelīšu novārījumā, bet izteikti spilgtas – kurkuma pulvera novārījumā.

Koši dzeltenas olas iegūsiet, vārot tās burkānu lakstu un mizu novārījumā. Sakapātus lakstus un mizas vāra 15 – 20 minūtes, pievienojot divas tējkarotes etiķa. Pēc tam uzvāra un novārījumā liek mērcēties olas.

Oranžas krāsas olas iegūst, ievietojot tās burkānu sulas novārījumā, kam pievienots nedaudz 9% etiķa

Brūnas krāsas olas iegūst, ievietojot tās un nedaudz pavārot stiprā, melnā kafijā vai tējā.

Izteikti zaļu krāsu olas iegūst pēc ievietošanas rudzu zelmeņa novārījumā.

Zaļganas krāsas olas iegūsiet, ievietojot tās bērzu lapu, koka mizu, sūnu novārījumā.

Melnas olas iegūst vārot tās kopā ar melnajiem rīsiem. Melnos rīsus var arī pietīt olām ar cieši pieguļošu lupatiņu, sanāks interesanti raksti.

Raibas olas iegūst, ja pirms krāsošanas tām piesien dažādu krāsu dzijas pavedienus vai ietin marlē un pievieno rīsus, bietes, upenes, bērzu lapiņas vai citus materiālus.

Adatiņu rakstu var iegūt, olas vārot egļu skujās.

Mirdzošas, tumši violeti sarkanīgas olas ar “dimantiņiem” iegūst vārot tās sarkanvīnā. Galvenais, lai vīns tās pilnībā nosegtu. Olas vāra 10 minūtes, bet pēc šķidruma atdzišanas novieto vēsā vietā uz nakti

Ola būs spīdīga un mirdzoša, ja pēc nokrāsošanas un kārtīgas nožūšanas to iesmērēsiet ar ādiņu no žāvētas gaļas, cūku taukiem vai eļļu.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas