Valainis: Situācija Latvijas ekonomikā varētu būt labāka

Situācija Latvijas ekonomikā varētu būt labāka, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedru kopsapulcē sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Viņš uzsvēra, ka uzņēmēji Latvijā pēdējos gados ir saskārušies ar vairākiem lieliem pārbaudījumiem, tostarp Covid-19 pandēmiju, virkni problēmu finanšu sektorā, kā arī Krievijas sākto pilna apmēra iebrukumu Ukrainā.

“Šajos apstākļos mums ir jāspēj pašiem organizēties, kļūt labākiem, konkurētspējīgākiem, un palīdzēt radīt tādu biznesa vidi, kas ir vērsta uz attīstību,” uzsvēra Valainis.

Viņš pauda, ka ekonomikas uzlabošanai ministrija strādā pie vairākiem iespējamiem risinājumiem, tostarp ne tikai pie finanšu instrumentu pieejamības, bet arī birokrātiskā sloga mazināšanas. Piemēram, Ekonomikas ministrijā (EM) notiek darbs pie birokrātiskā procesa mazināšanas būvniecības nozarē, ar kuru iecerēts samazināt par aptuveni 70% laiku, kas nepieciešams no idejas līdz būvniecības projekta realizācijai.

Tāpat ministrs uzsvēra, ka būtisks jautājums ir kapitāla pieejamība maza un vidēja izmēra biznesam. 

Šajā jomā Valainis aicināja uzņēmējus izmantot “Attīstības finanšu institūcijas “Altum”” piedāvātās iespējas saņemt kredītus ar atvieglotiem nosacījumiem un zemākām procentu likmēm augsta riska darījumiem mazajiem un vidējiem uzņēmējiem līdz 100 000 eiro. 

Tāpat ministrs norādīja, ka EM nākamnedēļ plāno prezentēt uzņēmēju profilu, kas šīs iespējas ir šogad izmantojis.

Pēc Valaiņa teiktā, šogad mazajiem un vidējiem uzņēmējiem ar minēto programmu starpniecību paredzēts izsniegt kredītus vismaz 50 miljonu eiro apmērā. Ja programmas rezultāti būs labi, tā tiks turpināta arī 2025.gadā.

Valainis norādīja, ka līdztekus mazajam un vidējam biznesam EM atbalsta arī lielos uzņēmumus, piemēram, patlaban aizdevumu programmā ar kapitāla atlaidi projektiem līdz desmit miljoniem eiro šogad līdz šim izsniegti kredīti 100 miljonu eiro apmērā.

Ministrs prognozēja, ka nākotnē, ņemot vērā pieprasījumu, šāds kredīts varētu tikt piešķirts arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, īstenojot projektus līdz pieciem miljoniem eiro. 

“Kopā ar jums šīs idejas jāturpina pilnveidot, lai atrisinātu jautājumus, kas kavē biznesa vides attīstību un kas var palīdzēt iedot to izaugsmi, kuru mēs visi sagaidām,” uzsvēra Valainis.

Tāpat ekonomikas ministrs aicināja uzņēmējus aktīvāk iesaistīties jautājumos par struktūrfondu pārdalēm investīcijām. Viņš sacīja, ka patlaban struktūrfondu pārdales ir veiktas aptuveni 600 miljonu eiro apmērā, bet kopumā pārdales plānotas 1,7 miljardiem eiro.

“Man ir patiess prieks, ka ekonomikas tēma kā tāda arvien vairāk nonāk politiskajā dienas kārtībā,” norādīja Valainis, piebilstot, ka tas bijis iespējams, pateicoties uzņēmēju organizāciju iesaistei.

LETA jau vēstīja, ka piektdien notiek LTRK biedru kopsapulce, kurā notiks arī organizācijas prezidenta vēlēšanas.

LTRK ir uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Kamerai ir apmēram 6000 biedru. LTRK ir Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas un Starptautiskās Tirdzniecības palātas biedre.

Lasiet arī: Strupišs uzskata, ka termiņi krimināllietu izskatīšanā Latvijā ir ļoti labi

Seko mums arī FacebookDraugiem un X

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas