Kazāks: Atbalsts kredītņēmējiem jābūt tūlītēji pieejamam

Atbalsts kredītņēmējiem ir nepieciešams, intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam Rīta panorāma pauda Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Tostarp viņš norādīja, ka Latvijas Banka atbalsta Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu par pastāvīga banku peļņas nodokļa ieviešanu.

Tāpat Kazāks pauda viedokli, ka ikvienam ilgtermiņā domājošam uzņēmumam ir jāskatās uz esošos situāciju arī sociāli atbildīgi, un tas akcentēts arī sarunās ar bankām, taču tās līdz šim ir negribīgi nākušas pretī klientiem. “Esam ļoti skaidri izstāstījuši bankām, ka esošais regulējums ļauj nākt pretī klientiem un šo sociālo atbildību īstenot dzīvē. Diemžēl no banku puses esam redzējuši, ka tas ir bijis vārgi, negribīgi – šis tas ir darīts, bet darāmā vēl daudz,” viņš sacīja.

Vienlaikus Latvijas Bankas prezidents pauda, ka atbalsts kredītņēmējiem ir nepieciešams, bet tam būt jābūt mērķētam, laikā terminētam, samērīgam, šajā gadījumā tam būt jābūt finansētam no banku peļņas, kā arī tam būtu jābūt tūlītēji pieejamam.

Tajā pašā laikā, pēc Kazāka teiktā, pieņemot attiecīgos lēmumus, būtu jāizvairās no starptautisko investīciju strīdu izraisīšanas.

“Tas viss ir izdarāms,” uzsvēra Kazāks, piebilstot, ka viņam nav šaubu, ka tas arī tiks darīts. 

Savukārt, runājot par FM rosinājumu hipotekāro kredītprocentu maksājumus uz laiku iekļaut iedzīvotāju ienākuma nodokļa attaisnotajos izdevumos, Kazāks norādīja, ka tas ir viens no instrumentiem kā palīdzēt kredītņēmējiem, taču ir jāvērtē, vai to tiešām var administratīvi ātri iedarbināt. “Ja cilvēkam atbalsts būs tikai pēc gada, iesniedzot deklarāciju, tas ir par vēlu,” sacīja Kazāks

Jau vēstīts, lai īstenotu mērķētu atbalstu tām Latvijas mājsaimniecībām, kurām ir būtiski pieauguši hipotekārā kredīta maksājumi, viens no iespējamajiem risinājumiem ir kredītprocentu maksājumu iekļaušana iedzīvotāju ienākuma nodokļa attaisnotajos izdevumos uz terminētu laiku – 2023. un 2024.gadu.

Pēc FM vēstītā, papildus jau spēkā esošajam attaisnoto izdevumu apmēram – 600 eiro – varētu iekļaut veiktos hipotekāro kredītu procentu maksājumus par mājokli līdz 2000 eiro apmērā gadā.

Tāpat FM rosina veidot Altum mērķētu atbalsta programmu, kas ļautu kapitalizēt daļu kredīta procentu maksājumu, piesaistot papildu garantiju no Altum un tādējādi samazinot ikmēneša maksājumu. FM arī aicina sniegt mērķētu palīdzību pieejamo sociālās palīdzības instrumentu ietvaros.

FM ir arī izstrādājusi un sākusi saskaņošanu grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likumā, kas paredz noteikt bankām un patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem pienākumu veikt UIN samaksu 20% apmērā par pirmstaksācijas gadā gūto peļņu, neatkarīgi no tā, vai tiek veikta šīs peļņas sadale.

Lasiet arī: Hipotēku procentmaksājumus varētu uz laiku iekļaut “attaisnotos izdevumos”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas