Nepieciešami vairāku gadi, lai VAD pieņemtu sabiedrībā, spriež NBS komandieris

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atzina, ka būs nepieciešams vairāku gadu darbs, lai Valsts aizsardzības dienestu (VAD) pamazām pieņemtu sabiedrībā.

Kalniņš pieļauj, ka būs daļa jauniešu, kuri negribēs iet dienēt, tomēr galvenais uzdevums, uz kuru visai aizsardzības sistēmai ir jāiet, ir tādi apstākļi, lai jaunietis, ierodoties uz apmācību, neviltos.

«Proti, lai mēs esam nodrošinājuši, ka viņš ir aizņemts ar vingrinājumiem, ir dotas iespējas sevi attīstīt, apstākļi ir pieņemami – tā ir normāla gulta, kazarma, kvalitatīva ēdināšana un tā tālāk. Tas nav vienas dienas, es drīzāk domāju, ka tas ir vairāku gadu darbs, lai VAD pamazām tiktu pieņemts sabiedrībā,» viņš teica.

Tas ir vienīgais ceļš, jo

nekādi saukļi vai kompensācijas palielināšana dienošajiem neko tamlīdzīgu nedos.

Paredzētās kompensācijas tāpat nesasniedz vidējo atalgojuma līmeni un nebūs saistošas, turpināja Kalniņš.

«Tāpat svarīgi ir, lai nevis mēs stāstām, kā tas notiek, bet stāsta tie, kas ir iesaistīti VAD,» piebilda NBS komandieris. Viņš ir pārliecināts, ka VAD dienošajiem viennozīmīgi būs iespējama plaša specializācija un tie nebūs tikai, piemēram, ložmetējnieka palīgi.

«Ir skaidri un gaiši jāpasaka, ka no 11 mēnešu dienesta četri ar pusi mēneši būs pirmais un otrais līmenis, apmācības specialitātē. Specialitāte karavīram ir ložmetējnieks, sakarnieks, dažādu tehnisko līdzekļu operators, tostarp arī autovadītājs vai CVR(T) vadītājs un tā tālāk. Specialitāšu loks ir plašs. Tostarp

aviācija, piemēram, ļoti skatās uz pretgaisa aizsardzības diviziona papildināšanu,

Militārā policija – uz savu rindu papildināšanu. Savukārt atlikušie seši mēneši būs reāls dienests, kurā varēs pielietot to, ko ir iemācījušies,» norādīja Kalniņš.

Nosacīti VAD varētu pietikt ar šiem četriem pieciem mēnešiem, kad tiek apgūtas pamata zināšanas, bet armijai ir svarīgi, lai dienošie pilnveidojas, piedalās kolektīvās apmācībās un palīdz armijai attīstīt to, ko pašlaik ar šo skaitlisko sastāvu nespējot. Piemēram, tā ir Mehanizētās brigādes operacionalitāte, pretgaisa aizsardzības funkcija gaisa spēkos.

«Uzreiz gan pateikšu, ka 11 mēnešu laikā nevarēs kļūt par, piemēram, pretgaisa aizsardzības sistēmas operatoru. Pirmkārt, to tik īsā laikā nevar izdarīt. Otrkārt, mums ir vajadzīgs, lai šādi nosacīti «dārgi» specialisti pie mums dienē vismaz piecus gadus,» piebilda NBS komandieris. Viņš arī atgādināja, ka jau 1.jūlijā brīvprātības kārtā VAD tiek iesaukti pirmie 300 jaunieši.

Ir paredzēts noteikt, kā jau vēstīts, ka VAD militāro dienestu varēs pildīt vienā no trim veidiem: 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vai Zemessardzes vienībā; piecus gadus Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 individuālās apmācības dienu un ne vairāk kā septiņas kolektīvās apmācības dienas katru gadu; piecu gadu laikā apgūstot augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu ar kopējo apmācību un dienesta uzdevumu izpildes laiku ne mazāku kā 180 dienas.

Lasiet arī: Latvijai tuvākos gadus nebūs savas vidējās darbības pretgaisa aizsardzības

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas