Rīgas mērs: Zemes pie lidostas nodošana privatizācijai 2012.gadā nebija tiesiska

Vairāku pie Rīgas lidostas esošu zemesgabalu nodošana privatizācijai 2012.gadā nav notikusi tiesiski, trešdien, 27.martā,, preses konferencē pavēstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (JV).

Tas esot secināts pašvaldības veiktajā privatizācijas procesa tiesiskuma izvērtēšanā.

Deputātiem uz lēmuma pieņemšanas brīdi bijusi nepilnīga informācija.

Rīgas dome 6.martā nolēma atzīt par spēku zaudējušu 2022.gada 21.septembrī pieņemto lēmumu par 22 zemes gabalu pie lidostas privatizācijas pabeigšanu, tādējādi atjaunojot īpašumtiesības uz šiem zemes gabaliem.

Iepriekš, 2010.gadā, kad Rīgas mērs bija Nils Ušakovs (S), domes deputāti uzdeva pašvaldības SIA “Rīgas pilsētbūvnieks” uz šiem zemesgabaliem īstenot reģionāla mēroga izstāžu un konferenču centra izveides projektu un ieguldīja zemesgabalus uzņēmuma pamatkapitālā.

Vēlāk, 2012.gadā, Rīgas dome atteicās no šī projekta un nolēma zemesgabalus nodot privatizācijai.

Kā preses konferencē uzsvēra Rīgas domes Juridiskās pārvaldes vadītāja Natālija Bulgakova, tieši šis lēmums esot bijis prettiesisks un privatizācija tādēļ esot atceļama.

Viņa norādīja, ka ir uzdots izvērtēt iesaistīto amatpersonu atbildību. Juridiskās pārvaldes vadītāja atzina, ka ir iestājies noilgums un disciplinārā atbildība amatpersonām par šo lēmumu neiestāsies. Taču, esot jāvērtē notikušā sekas, vēlāk pieņemtie lēmumi. Bulgakova piebilda, ka atbildības ir dažādas un šī situācija jāvērtē kopumā.

Ķirsis informēja, ka izvērtējums tiks nodots tiesībsargājošajām iestādēm, kā arī tiks rosināts nodot zemes valsts īpašumā.

Savukārt pilsētas izpilddirektors Jānis Lange informēja, ka oficiāli informēs investorus, kas bija iegādājušies minētos zemesgabalus, un tiks runāts par tālāko rīcību.

Ar investoru plānots runāt par to, vai būs iespējama savstarpējā vienošanās par privatizācijas procesa atcelšanu, vai arī pašvaldībai ar investoru būs jātiesājas par zaudējumu segšanu.

Kā ziņots, 2022.gadā zemesgabalus pārdeva izsolē un 2023.gadā pašvaldība nolēma sākt lokālplānojuma izstrādi.

Zemesgabali pie Rīgas lidostas 2022.gada 14.aprīlī tika pārdoti izsolē. Tos par 5,7 miljoniem eiro iegādājās ar nekustamo īpašumu attīstītaju “Sirin Development” saistītais uzņēmums SIA “Cella investment 3”. Abi šie uzņēmumi Lietuvā reģistrētajā holdingā “ME Holding NT”.

Zemesgabalu kopējā platība ir 389 394 kvadrātmetri. Tie atrodas aptuveni 400 metru attālumā no lidostas nožogotās teritorijas un pilsētas robežas ar Mārupes novadu, kvartālā starp Mazās Gramzdas, Kalnciema, Mīkleņu, Kārklu un Mūkupurva ielu. Zemesgabalu robeža atrodas arī aptuveni 500 metru attālumā no Kārļa Ulmaņa gatves, tās labajā pusē, virzienā uz pilsētas centru, un aptuveni 600 metrus no autoceļa, kas ved uz lidostu.

Saistībā ar šiem zemes gabaliem līdzšinējo Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta direktora pienākumu izpildītāju Jāni Vaivodu tur aizdomās par 50 000 eiro kukuļa piedāvāšanu satiksmes ministra Kaspara Briškena (“Progresīvie”) padomniekam Jānim Meirānam.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā lietā figurē arī uzņēmējs, kādreizējais Rīgas mēra Nila Ušakova (S) palīgs Pāvels Tomiļins, iepriekš informēja Latvijas Televīzija.

Lasiet arī: Tiesa nekonstatē “Skinest Rail” atbildību lietā par 500 000 eiro došanu bijušajam “Latvijas Dzelzceļa” vadītājam Magonim

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas