VIDEO | Cilvēku saduršanu baznīcā Austrālijā uzskata par teroraktu; arestēts 15 gadus vecs jaunietis

Austrālijas policija otrdien, 16.aprīlī, paziņoja, ka uzbrukums ar nazi asīriešu baznīcas bīskapam un vairākiem sekotājiem Sidnejā bija reliģiskā ekstrēmisma motivēts terora akts, valstij piedzīvojot otro uzbrukumu ar nazi trīs dienu laikā, ziņo Reuters.

Uzbrukumā tika ievainoti vismaz četri cilvēki, tostarp asīriešu Kristus Labā Gana draudzes bīskaps Emanuels, kad pirmdien tiešraidē translētā dievkalpojuma laikā kāds vīrietis viņam uzbruka ar nazi.

 

Incidents Sidnejas rietumu priekšpilsētā Veiklijā izraisīja sadursmes pie baznīcas starp policiju un niknu pūli, kas pieprasīja uzbrucēja nodošanu viņiem.

Policija pirmdien notikuma vietā aizturēja 15 gadus vecu jaunieti.

Preses konferencē Jaundienvidvelsas štata policijas komisāre Kārena Veba (Karen Webb) paziņoja, ka, ir konstatēti reliģiski motivēta ekstrēmisma elementi.

“Pēc visu materiālu izskatīšanas es paziņoju, ka tas bija terora akts,”

viņa sacīja.

Policija paziņoja, ka uzbrukums bija iepriekš plānots, jo uzbrucējs uz baznīcu, kas atrodas tālu no viņa mājām, devās ar nazi. Taču Veba sacīja, ka policija šajā agrīnajā izmeklēšanas posmā uzskata, ka uzbrucējs rīkojies vienatnē.

Šis bija jau otrais uzbrukums ar nazi tikai trīs dienu laikā Austrālijas visblīvāk apdzīvotajā pilsētā Sidnejā pēc tam, kad sestdien, 13.aprīlī, uzbrukumā ar nazi pludmales tirdzniecības centrā tika nogalināti seši cilvēki un 12 ievainoti.

Jaundienvidvelsas štata premjerministrs Kriss Minss (Chris Minns) brīdināja, ka cilvēkiem vajadzētu atturēties no likumu ņemšanas savās rokās. Viņš uzsvēra, ka tuvākajās dienās Sidnejā pret jebkuru atriebības veida vardabību tiks vērsta visa likuma bardzība.

Neatliekamās palīdzības brigādes paziņoja, ka pēc sadursmēm pie baznīcas tās palīdzējušas aptuveni 30 cilvēkiem, un septiņi no viņiem tika nogādāti slimnīcās ar ievainojumiem. Vairāki policisti arī tika hospitalizēti ar ievainojumiem, un tika bojāti 20 policijas transportlīdzekļi, sacīja Veba.

Bīskapa Emanuela sprediķi, kas tiek translēti tiešraidē, ir guvuši ievērojamu popularitāti visā pasaulē.

Pandēmijas laikā viņš kļuva plaši pazīstams ar savu stingro nostāju pret lokdaunu, ko viņš salīdzināja ar “masu verdzību”, kā ziņo plašsaziņas līdzekļi. Vienā no pagājušajā gadā “YouTube” publicētajiem sprediķiem bīskaps kritizēja islāmu, vēl vairāk uzkurinot diskusijas par viņa uzskatiem un izteikumiem.

Kā ziņo Libānas musulmaņu asociācija, pirmdienas vakarā Lakembas mošeja Sidnejas dienvidrietumos, kas ir viena no lielākajām Austrālijā, saņēma spridzināšanas draudus. Sekretārs Gamels Keirs pauda bažas par iespējamiem uzbrukumiem visu konfesiju dievnamiem un aicināja policiju aizsargāt šīs vietas, lai novērstu jebkādu vardarbību.

Jautāts par videoierakstu, kurā iespējamais uzbrucējs arābu valodā saka: “Ja viņi nebūtu apvainojuši manu pravieti, es nebūtu šeit ieradies”, Austrālijas izlūkdienesta vadītājs apliecināja komentāru faktu un norādīja, ka ir nepieciešama turpmāka izmeklēšana, lai saprastu personas motivāciju un rīcību.

Lasiet arī: Makronam ir rezerves plāns Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas rīkošanai, ja drošības apsvērumi to prasīs

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas