G20 apsver rezolūciju Krievijas iebrukuma nosodīšanai

G20 valstu līderi 15.novembrī apsver rezolūcijas veidošanu, lai nosodītu Krievijas iebrukumu Ukrainā, un izceltu kara izraisītās ekonomiskās problēmas visā pasaulē, ziņo ziņu aģentūra Reuters.

Samits Indonēzijas salā Bali ir pirmā ekonomikas lielvalstu tikšanās kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24.februārī. Karš, ko Krievija dēvē par «speciālo militāro operāciju», ir aptumšojis tikšanos un radījis savstarpējo spriedzi, par spīti Indonēzijas politiķu mēģinājumiem apelēt pie samita rakstura un mērķa – vienotas globālu ekonomisko problēmu, kā inflācija, pārtikas un enerģijas resursi un drošība, risināšanas.

«Lielākā daļa grupas dalībvalstu stingri nosoda Krievijas agresiju Ukrainā un uzsver, ka šis karš cilvēkiem rada milzīgas ciešanas un satricina jau tā trauslo pasaules ekonomiku,» teikts 16 lappušu garajā uzmetumā, ar ko iepazinusies arī ziņu aģentūra Reuters.

Valstu līderi pagaidām nav apstiprinājuši rezolūcijas uzmetumu, un Krievija visticamāk iestāsies pret to.

Diplomāti norāda, ka lēmums par rezolūciju netiks pieņemts ātrāk par 16.novembri. ASV amatpersonas teikušas, ka sagaida G20 izteiktu oficiālu nosodījumu Krievijas rīcībai un tās iespaidam uz pasaules ekonomiku.

G20 valstu ministru mēģinājumi izveidot vienotas deklarācijas jau iepriekš ir beigušies bez panākumiem, jo Krievijas un citu valstu starpā bijušas nesaskaņas par formulējumiem, tostarp par Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis virtuālajā uzrunā G20 samita dalībniekiem norādīja, ka šis ir brīdis, kad apturēt Krieviju, balstoties uz plānu, kas atbilst ANO nosacījumiem un starptautiskajiem likumiem. Zelenskis aicināja atjaunot kodoldrošību Zaporižjas atomelektrostacijā, ierobežot cenu Krievijas energoresursiem un paplašināt graudu eksporta iniciatīvu. «Izvēlieties savu ceļu – kopā mēs noteikti varam sasniegt mieru,» Zelenskis teica.

Samita atklāšanas runā Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo (Joko Widodo) aicināja būt vienotiem un kopā risināt aktuālās problēmas par spīti kara radītajai plaisai:

«Mums nav citas izvēles, pasaules glābšanai ir nepieciešama sadarbība. G20 valstīm ir jārosina visus iekļaujoša ekonomikas atjaunošana. Mēs nedrīkstam dalīt pasauli. Mēs nedrīkstam pieļaut vēl vienu auksto karu.»

G20 grupa apvieno pasaules lielākās ekonomikas, ieskaitot ASV, Brazīliju, Indiju un Vāciju. Šīs valstis kopā sastāda 80% pasaules iekšzemes kopprodukta un 60% populācijas. Krievijas iebrukums Ukrainā aizsāka rietumvalstu līderu aicinājumus boikotēt samitu vai izslēgt Vladimiru Putinu no dalībnieku vidus. Indonēzija atteicās to darīt. Putins uz samitu nav ieradies, viņu pārstāv Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. 14.novembrī izplatījās ziņas, ka Lavrovs pēc ierašanās Bali nogādāts slimnīcā, ministrs šīs ziņas noliedza. Zelenska uzrunas laikā Lavrovs atradās sanāksmes telpā.

Samita laikā notikušas arī ASV un Ķīnas līderu tikšanās. Viena no sarunu tēmām ir bijusi kodoldrošība pasaulē. Kīnas prezidents Sji Dzjiņpins (Xi Jinping) norādījis, ka kodolieroču lietošana nav pieļaujama un kodolkarš nedrīkst notikt.

Lasiet arī: Pasaules iedzīvotāju skaits sasniedz astoņus miljardus, bet kuri iesāka iepriekšējos miljardus?

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas