Baidens un Tramps nodrošina partiju nominācijas, var gatavoties atkārtotai vēlēšanu cīņai

Pēc priekšvēlēšanām četros štatos, vienā ASV teritorijā un ārzemēs dzīvojošo demokrātu balsu nodošanas otrdien, 12.martā, gan ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden), gan bijušais prezidents Donalds Tramps (Donald Trump) ir ieguvuši vajadzīgo delegātu skaitu, lai nodrošinātu savu partiju nominācijas novembrī gaidāmajām vēlēšanām, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Otrdien vakarā 81 gadu vecais prezidents Baidens sacīja, ka ir “pagodināts”, ka vēlētāji ir atbalstījuši viņa pārvēlēšanu “brīdī, kad Trampa radītie draudi ir lielāki nekā jebkad iepriekš”.

Lai gan Baidens uzsvēra pozitīvās ekonomiskās tendences un valsts “atgūšanos”, viņš uzsvēra izaicinājumus, kas apdraud tās kā demokrātiskas valsts nākotni un iespējamos draudus no to personu puses, kas iestājas par abortu ierobežošanu un sociālo programmu samazināšanu.

Neraugoties uz vēlētāju pastāvīgajām bažām, ka viņa vecums ierobežo viņa spējas pildīt prezidenta pienākumus, partijas biedri viņu atbalstīja.

Tikmēr 77 gadus vecais Donalds Tramps saglabā lielu popularitāti republikāņu vēlētāju vidū. Viņa kampaņa otrajam termiņam ir vērsta uz stingrākiem imigrācijas likumiem, robežu noslēgšanu un rekordlielu deportāciju skaitu.

Tramps sola apkarot noziedzību, palielināt iekšzemes enerģijas ražošanu, aplikt ar nodokļiem ārvalstu importu, atrisināt Ukrainas konfliktu un atjaunot “Amerika pirmajā vietā” pieeju globālajās lietās.

Otrdienas vakara rezultāti nav šokējoši, jo abi kandidāti līdz šim ir dominējuši savās priekšvēlēšanās.

ASV prezidenta vēlēšanu priekšvēlēšanas ir štatu sacensības par partijas delegātu iegūšanu. Republikāņiem ir vajadzīgi vismaz 1 215 delegāti, bet demokrātiem – 1 968 delegāti.

Otrdien abas partijas rīkoja priekšvēlēšanas Misisipi, Džordžijā un Vašingtonas štatā. Republikāņi rīkoja arī priekšvēlēšanas Havaju salās, savukārt demokrātu priekšvēlēšanās piedalījās arī Ziemeļu Marianas salas un ārzemēs dzīvojošie demokrāti.

Lai gan vēl vairākos štatos priekšvēlēšanas vēl nav notikušas, Trampam un Baidenam pārsniedzot delegātu slieksni, 2024.gada 5.novembra vispārējās vēlēšanas faktiski ir sākušās.

Lasiet arī: Trampa sāncense Heilija gatavojas izbeigt kamapaņu, paverot ceļu Trampa un Baidena atkārtotai cīņai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas