Kristovskis: Ventspilī ir brutāla kundzība

14. Saeimas deputāts Ģirts Valdis Kristovskis ir nosūtījis Saeimas deputātiem savu II informatīvo apkārtrakstu par “Ventspils pilsētas autokrātiskās vadības brutālo kundzību.” Deputāts informē kolēģus par Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes vadības, administrācijas un politiskās partijas “Latvijai un Ventspilij” vairākuma deputātu gadiem ilgi praktizēto mobingu pret mazākuma deputātiem. Pašreiz Ventspils pilsētas domes vadība diskriminē konkrētu deputātu Aivi Landmani, neiekļaujot to nevienā no 19 Domes veidotajām komisijām, kamēr politiskā politiskā vairākuma deputāti katrs vidēji darbojas trijās no tām, BNN informē Kristovskis.

Kristovskis norāda, ka tas ir rupjš godīgu demokrātisku vēlēšanu un labas pārvaldības principu pārkāpums, jo visi deputāti saskaņā ar Latvijas Satversmi ir vienlīdzīgi. Turklāt ikviena pašvaldības deputāta tiesības pilnvērtīgi piedalīties Domes veidotu institūciju darbā ir nostiprinātas Satversmes tiesas 2018. gada 29. jūnija spriedumā lietā Nr. 2017-32-05. Tajā ir noteikts, ka proporcionalitātes princips ir jāievēro organizējot domes darbu kā komitejās, tā arī komisijās.     

Ņemot vērā šādu pret konkrētu mazākuma deputātu vērstu tiesību pārkāpumu, deputāts Aivis Landmanis 2023. gada nogalē ir arī vērsies ar iesniegumu 14. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā. Viņš informē, ka viņam uz vietu Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes veidotajā Ekonomikas un budžeta komisijā ir jāpiedalās konkursā ar pilsētas iedzīvotājiem, kuru rīko politiskās partijas “Latvijai un Ventspilij” vairākuma deputāti, kuri veiks arī piemērotākā kandidāta atlasi darbam minētajā komisijā. “Ir īpaši jāuzsver, ka nevienam citam no Ventspils domes deputātiem šāda prettiesiska, diskriminējoša atlase uz darbu komisijās nav bijusi jāpieredz. Ir jāuzsver, ka  Landmaņa gadījumā Domes vadība un administrācija prettiesiski pārkāpj deputāta brīvās pārstāvniecības mandāta tiesības uz vienlīdzīgu darbību vēlētā institūcijā,” teikts Kristovska paziņojumā.

Deputāts informē 14. Saeimas kolēģus, ka Ventspils valstspilsētas domes deputāts A. Landmanis ir ne tikai lūdzis Saeimas iesaisti, lai pārtrauktu pret viņu vērstās Ventspils pašvaldības domes prettiesiskās darbības, bet arī lai iesniedzis priekšlikumus konkrētu Latvijas likumu uzlabošanai, lai novērstu šādu pārkāpumu turpmāku iespējamību un atkārtošanos. 14. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija uz deputāta Ģ.V. Kristovska ieteikuma pamata ir lūgusi Saeimas Juridiskā dienesta atzinumu.

Vienlaikus Kristovskis savā II informatīvajā apkārtrakstā informē 14. Saeimas deputātus, ka viņa 2023. gada 1. novembrī izsūtītajā apkārtrakstā “Par A. Lemberga izkrāptajiem 1,4 miljoniem eiro no Ventspils brīvostas pārvaldes laikā, kad viņš tiek tiesāts” skartā problemātika ir atbalsojusies LR Ģenerālprokuratūrā, kas “2024. gada 2. janvārī ir atcēlusi visus zvērināto “korupcijas sargu” lēmumus par kriminālprocesa Nr.16870000222 izbeigšanu un lietas izmeklēšana ir atjaunota. “Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mēģinājums paslaucīt zem tepiķa Aivara Lemberga Ventspils brīvostas pārvaldei izkrāptos finanšu līdzekļus ir izgaismots un pagaidām apturēts,” norāda Ģ.V. Kristovskis.

2023. gada 23. decembrī Kristovskis nosūtīja iesniegumu Saeimas prezidijam un četrām Saeimas komisijām “Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja nostāju nepiemērojot interešu konflikta tiesību institūtu Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam.”

Informatīvais apraksts:G.V.Kristovska-II-apkartraksts-Deputatiem.pdf

Lasiet arī: Deputāts Kristovskis rosina aizliegt mobingu no valsts pārvaldes puses

Lasiet arī: BNN intervija | Ventspils osta vairs nebūs Lemberga “slaucamā govs”, tic Kristovskis

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas