Haiti tuvojas sabrukumam, bandām nostiprinot savu varu

Nedēļas nogalē vardarbība Haiti galvaspilsētā Portoprensā atkal pieauga. Smagi bruņotas bandas uzbruka Nacionālajai pilij un aizdedzināja daļu Iekšlietu ministrijas pēc uzbrukumiem policijas iecirkņiem, cietumiem un starptautiskajai lidostai, kura joprojām ir slēgta visiem lidojumiem, tostarp premjerministram Arielam Anrī, kurš tagad ir iestrēdzis Puertoriko un pēc ASV apmeklējuma nevar ierasties valstī, kuru viņš šķietami vada, pirmdien, 11.martā, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Trīs dienu ārkārtas stāvoklim tiekot pagarinātam uz mēnesi, ASV militārpersonu grupai izdevās nokļūt Haiti, lai ar lidmašīnu nogādātu ASV vēstniecības darbiniekus drošībā. Drīz pēc tam Vācijas vēstnieks un daži Eiropas Savienības diplomāti sekoja viņu piemēram, bēgot no vardarbības plosītās valsts, kas saskaras ar lielāko humanitāro krīzi kopš 2010.gada zemestrīces.

Tomēr miljoniem Haiti iedzīvotāju nav šādas iespējas un viņi ir iesprostoti valstī.

Haiti Valsts universitātes slimnīcā gultā blakus pacientiem, kas veltīgi gaida ārstēšanu, guļ miris ķermenis, apklāts ar palagu un mušu apsēsts.

“Ārstu nav, viņi visi aizbēga pagājušajā nedēļā,” BBC sacīja kāds pacients, piebilstot, ka sprādzienu un apšaudes laikā, vienīgais, kas visiem atlicis ir drosme, jo haosa laikā nekur nevar doties.

Neraugoties uz to, ka likums un kārtība Haiti ir pilnībā sagrauta, iedzīvotāji, tostarp ielu tirgotāji, ir spiesti iziet ārā, lai gūtu iztiku, lai gan ielās klaiņo noziedznieki, kuri apzog un šauj.

Bez premjerministra un valdībā valdošā haosa, bandas gandrīz pilnībā kontrolē vairāk nekā 80% Portoprensas teritorijas.

Bēdīgi slavenais bandu līderis Džimijs “Barbekjū” Čerizjērs pieprasa premjerministra Ariela Anrī atkāpšanos, brīdinot par iespējamu pilsoņu karu un genocīdu, ja starptautiskais atbalsts premjerministram turpināsies.

Tikmēr policija, kura ir mazākumā un demoralizēta, cenšas cīnīties ar laupītājiem, par ko liecina nodegušais Salomona policijas iecirknis galvaspilsētā.

Pirms nedēļas, kad bandas uzbruka galvenajam Portoprensas cietumam, no tā izbēga aptuveni 4 000 ieslodzīto. Tagad ieslodzītie ir atgriezušies uz ielām un papildina bandu rindas.

Nestabilitāte Haiti rada reģionālas bažas Karību jūras reģiona valstu kopienai, un tā ir īpaši satraucoša ASV vēlēšanu gadā, jo var ietekmēt migrāciju.

Lai gan Baidena administrācija publiski mudina neievēlēto Haiti premjerministru atgriezties, lai sekmētu pāreju uz jaunu valdību, ASV diplomāti atzīst, ka viņa atgriešanās sagādā arvien lielākas grūtības, bažījoties, ka tas varētu vēl vairāk destabilizēt jau tā nestabilo situāciju Haiti.

Tikmēr Haiti tuvākajā kaimiņvalstī, Jamaikā, uz ārkārtas augstākā līmeņa sanāksmi pulcējas Karikomas reģionālās grupas pārstāvji, diplomāti un valstu vadītāji.

Lasiet arī: Policija un robežsardze pārbaudīs Krievijas prezidenta “vēlēšanu” dalībnieku tiesības uzturēties Latvijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas