Kukaiņu milti Lietuvā rada jaunas sazvērestības teorijas

Pandēmijai pierimstoties, Lietuvas sazvērestību teoriju piekritēji atraduši jaunu tematu, ko apaudzēt ar fantastiskām teorijām, un pievērsušies jaunai jomai – kukaiņiem pārtikā, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Sociālajā tīklā Facebook vien pirms dažām nedēļām ir izveidota grupa Pārtika ar circeņiem/vabolēm/tārpiem, kuras dalībnieku skaits strauji aug, lai gan grūti saprast, vai cilvēkus tiešām satrauc doma, ka viņu pārtikai pievienoti kukaiņi, vai arī tas ir ziņkārīgo vilnis, kas meklē izklaidi. Grupas dalībnieki publicē attēlus ar produktiem, ko pārtraukuši lietot, jo sastāvs raisījis aizdomas. Starp produktiem ir cepumi, siers, gaļas produkti. Lietotāji meklē kukaiņu pārpalikumus un smagā metāla daļiņas, un vaino vegānus, ka tie grib atņemt tradicionālo, veselīgo pārtiku.

Citās grupās lietotāji aicināti dalīties ar informāciju par «nekaitīgu» ēdienu, bez aizdomīgām sastāvdaļām. Daļa ierakstu pieder uzņēmumiem, kas tirgo pārtiku ar it kā ārstnieciskām īpašībām, lai gan Lietuvas likumdošana liedz reklamēt pārtiku, kam varētu būt medicīniska iedarbība.

Pārtikas sastāva pētīšanas apsēstība sākās pēc tam, kad Eiropas Savienība apstiprināja circeņu miltu lietošanu pārtikā, ar nosacījumu, ka tas ir skaidri norādīts produkta aprakstā.

Bažas par to, ka kukaiņi varētu aizstāt tradicionālāku pārtiku, kliedējis Lietuvas Pārtikas un veterinārais dienests, norādot, ka ierasto miltu aizstāšana ar circeņu pulveri būtu ekonomiski neizdevīga un prasītu arī skaidru atzīmi uz iepakojuma. Pārtikas kontrolieri arī ļoti rūpīgi pārbauda uzņēmumus, kas audzē kukaiņus lietošanai pārtikā. Tomēr tas neaptur sazvērestību teoriju mīļotājus, un ir nonācis pat tik tālu, ka ražotiem tiek prasīts, lai uz iepakojuma būtu skaidri rakstīts, ka produkti nesatur kukaiņus.

Pētnieks Alfrēds Buiko (Alfredas Buiko), kurš pēta sazvērestības teorijas, norādīja, bailes par pārtikas drošību un ietekmi uz veselību tomēr nesniedzas tik dziļi kā labāk zināmās teorijas par vakcīnām un 5G starojumu. Tomēr arī «kukaiņi pārtikā» izmanto līdzīgus naratīvus par ļaunām, visu kontrolējošām personām un rada vīzijas par pasauli, kur visi būs cietīs tik lielu trūkumu, ka būs jāēd kukaiņi. Buiko norāda, ka globālistu kontroles sazvērestības teorija ir jaunā veidā pārrakstītas antisemītiskās teorijas.

Tajā pašā laikā «kukaiņi pārtikā» teorija izsauc reakciju jaunās sabiedrības grupās, piemēram, vegānos un veselīga uztura piekritējos.

«Veselīga uztura kopienas ir viena no vietām, kur ļoti ātri un viegli izplatās sazvērestības teorijas. Līdzīgi kā radikāli labējos grupējumos.

Šīs grupas vieno tiekšanās pēc tīrības visās tās izpratnēs. Kopienās, kas izmanto sazvērestības teoriju, bieži norisinās sarunas par tīrības saglabāšanu un izvairīšanos no sasmērēšanās,» uzsver Buiko.

Komunikācijas speciālists Giedris Galdiks (Giedrius Galdikas) norāda, ka «kukaiņi pārtikā» teorijas izplatības pīķis jau ir pāri, tomēr riski saglabājas. Viņš sacīja: «Ir skaidri redzams, ka uzņēmēji ir cietuši. Tā ir potenciāla krīze; ja uzņēmumi klusēs, paliks tikai sliktāk. Ja viņi redz, ka ražotāji nespēj vai negrib sevi aizstāvēt, viņi uzbruks vēl spēcīgāk.» Galdiks piebilda, ka nav īsti saprotams, no kurienes panika cēlusies, bet ir skaidrs, ka sazvērestības teoriju izplatītāji vienkārši meklē vieglu mērķi. Viņš iesaka uzņēmumiem, kas cieš no nepatiesu apgalvojumu izplatīšanas, vērsties pret to autoriem tiesā, lai meklētu juridisku risinājumu neslavas celšanai.

Tikmēr Buiko vilcinās precīzi prognozēt, cik ilgi šī teorija būs dzīvotspējīga: «Arī antivakseru kustībai bija jābūt ātri pārejošai parādībai, bet tā turpina augt un paplašināties. Es esmu drošs, ka arī ortoreksija, apsēstība ar veselīgu uzturu, nepazudīs. Tā var kļūt vājāka, bet tādu vai citādu iemeslu dēļ atkal atgriezīsies, šoreiz uzkrājusi spēkus.»

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1878060/insects-in-food-give-rise-to-lithuania-s-latest-wave-of-conspiracy-theories

Lasiet arī: Eiropa ūdens krīzes priekšā; Lietuva varētu kļūt par eksportētāju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas