Inflācija Eiropā krīt, ASV mājokļu tirgū – panīkums

Ieskatu Latvijas un pasaules ekonomikai svarīgos procesos – eirozonas cīņai ar inflāciju un patēriņa līmenim ASV – piedāvā bankas Citadele meitas uzņēmuma CBL Asset Management ekonomiste Simona Striževska.

Viņa norāda, ka, noslēdzoties septembrim, eirozonā turpina kristies inflācijas rādītāji, savukārt ASV mājsaimniecību patēriņš saglabājas pārsteidzoši spēcīgs. Kādas ir jaunākās prognozes par inflācijas rādītājiem eirozonā, un kā aktuālo ekonomisko situāciju pārcieš ASV mājokļu tirgus?

Septembrī eirozonas gada inflācija ir strauji pazeminājusies – no vairāk nekā 5% vasaras mēnešos līdz 4,3%. Būtiska nozīme inflācijas tempu bremzēšanā septembrī bija labvēlīgai salīdzinājuma bāzei – tieši pirms gada strauji pieauga elektroenerģijas un gāzes tarifi Eiropā. Septembrī no inflācijas cipariem izkrita arī atsevišķo inflācijas mazināšanas pasākumu ietekme. Tāpēc pamatinflācija septembrī samazinājās līdz 4,5% (iepriekš augustā  tā bija 5,3% līmenī).

Inflācijas palēnināšanas virzienā turpināja darboties arī pārtikas cenas. Ņemot vērā strauju naftas cenu pieaugumu finanšu tirgos pēdējo trīs mēnešu laikā, Bloomberg aptaujātie analītiķi paredz, ka inflācija tuvākajos ceturkšņos saglabāsies nedaudz augstāka, nekā sākotnēji prognozēts. Patlaban tiek sagaidīts, ka

gada izskaņā inflācija eirozonā būs ap 3,3%,

[mūsu valstī – ap 9%, tā prognozē Latvijas Banka] un nākamgad gada vidējā inflācija varētu pazemināties līdz 2,7%.

Kopumā ASV mājsaimniecību pieprasījums saglabājas pārsteidzoši noturīgs. Augustā ASV privātie tēriņi reālajā izteiksmē ir auguši par 0,1% (pēc 0,6% pieauguma jūlijā), un tie bija par 2,3% augstāki nekā pirms gada. Visu pieaugumu augustā nodrošināja pieprasījuma kāpums pēc pakalpojumiem, kamēr pieprasījums pēc precēm samazinājās. Mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi augustā pieauga par 0,2%, taču reālajā izteiksmē augustā tika reģistrēts otrais ienākumu kritums pēc kārtas. Tādējādi

mājsaimniecību pirktspēja kopumā atkal sāka samazināties.

Atkal ir padziļinājies panīkums ASV mājokļu tirgū, pirkšanas aktivitātei krītot septiņos no šā gada astoņiem mēnešiem,  Vasaras izskaņā pārdošanas apjomi esošo mājokļu segmentā bija par vairāk nekā trešdaļu zemāki nekā 2021.gada nogalē un par 15,3% zemāki nekā pirms gada. To lielā mērā turpināja noteikt mazs piedāvājums un lielas cenas pie augošajām aizņemšanās likmēm.

Kaut arī aktivitāte ASV jauno mājokļu segmentā līdz šim salīdzinoši veiksmīgāk spītēja procentu likmju kāpumam un spēja uzrādīt pieaugumus gada griezumā, augustā strauju kritumu reģistrēja arī jauno mājokļu pārdošanas apjomi. Tajā pašā laikā esošo mājokļu cenas augustā bija par 3,7% augstākas nekā pirms gada, jauno mājokļu cenas – par 2,3% zemākas nekā pērn.

Uz hipotekāro likmju kāpuma fona ASV būvnieku noskaņojums septembrī pēc četru mēnešu pārtraukuma atgriezies pesimisma zonā. Saskaņā ar Bankrate datiem fiksētā hipotekārā likme uz 30 gadiem kopš augusta vidus ASV svārstījās virs 7,5% – vēsta eksperte.

Lasiet arī: Latvijas Banka palielinājusi inflācijas prognozi šim gadam līdz 9%

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas