Krievija aptur savu dalību START, paziņo Putins

Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā teju divas stundas garajā uzrunā Federālajai sapulcei paziņoja arī to, ka Krievija aptur savu dalību Krievijas un ASV noslēgtajā Stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumā (New START).

Taču Krievija neizstāšoties no līguma, bet tikai apturēs dalību tajā.

Tā dēvētais «Jaunais START» ir jaunākais divpusējais līgums, kuru noslēgušas ASV un Krievija. Krievija jau novembrī arī uz nenoteiktu laiku atlika līgumā paredzētās sarunas par ieroču kontroli, bet abpusējās inspekcijas militārajos objektos tika apturētas līdz ar Covid-19 pandēmijas sākumu.

Pēc Putina teiktā, ASV un NATO atklāti paziņo, ka to mērķis ir sagādāt Krievijai stratēģisku sakāvi.

Viņš Apgalvoja, ka Rietumi ir «tieši iesaistīti» triecienos Krievijas aviācijAi.

ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans Putina apgalvojumus, ka Rietumi esot apdraudējuši Krieviju un tas esot attaisnojums karam pret Ukrainu, nodēvēja par absurdiem. «Neviens neuzbrūk Krievijai. Ir zināms absurdums priekšstatā, ka pār Krieviju būtu bijuši kādi draudi no Ukrainas vai kāda cita puses,» žurnālistiem sacīja Salivans.

Savukārt Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks atzina, ka Putins ar savu uzrunu Federālajai sapulcei «publiski demonstrēja savu neaktualitāti un apjukumu, un uzsvēra, ka Krievijas Federācija atrodas bezierunu strupceļā».

Pēc Podoļaka teiktā, Putins parādīja, ka viņam nav un nebūs perspektīvu risinājumu, jo viņam visur ir «nacisti, marsieši un sazvērestības teorijas». Viņa ieskatā tā ir «Putina Sic transit gloria mundi (Tā paiet pasaules godība) Krievijas parlamentā».

Eiropas parlamenta deputātam Ivaram Ījabam šī runa kopumā rada priekšstatu, ka Putins ir uzdzīts kokā, no kura nokāpt vairs nav iespējams. Politiķis atzīmēja, ka šīsdienas runas sliktākā ziņa bija Putina paziņojums par darbības apturēšanu New START.

«Tas nenozīmē, ka Krievija sāks milzīgi bruņoties un radīs jaunus kodolieročus.

Runa ir par to, ka informācijas apmaiņa būs apgrūtināta.

Līgums paredz savstarpējas inspekcijas, informēšanu par ieroču pārvietošanām. Apturot savu dalību līgumā Krievija, visticamāk, palielinās spriedzi un neuzticēšanos attiecībā uz iespējamu kodolieroču izmantošanu. Protams, tam sekos arī sabiedriskās domas satraukums, jo mēs vairs nezināsim, kurā mirklī un kā Krievija rīkojas ar saviem kodolieročiem,» sacīja EP deputāts.

Ijabs piebilda, ka labā ziņa ir tāda, ka dalība tiek apturēta nevis izbeigta. Iespējams, Putins domā, ka tas viņam būs vēl viens kaulēšanās temats ar Rietumiem, apsverot Krievijas iespēju atgriezties New START.

Savā uzrunā Federālajai sapulcei Krievijas prezidents nepaziņoja ne par uzvarām Ukrainas frontē, ne par tālāku kara eskalāciju, ne par jaunu mobilizācijas vilni.

Lasiet arī: Putins sola «sistemātiski» turpināt Maskavas ofensīvu Ukrainā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas