Ir gana: Noraida priekšlikumus par papildu naudu ceļiem

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien noraidīja iepriekšējā satiksmes ministra, pašreizējā Saeimas opozīcijas deputāta Jāņa Vitenberga (NA) priekšlikumus par papildu naudu autoceļiem, valdības, koalīcijas pārstāvjiem norādot uz jau piešķirto finansējumu budžetā šajā jomā.

Komisija pirmdien, 4.decembrī, turpina skatīt 2024.gada valsts budžeta likumprojektam uz otro, galīgo, lasījumu iesniegtos priekšlikumus. Par šiem rosinājumiem šonedēļ vēl būs jābalso Saeimai.

Atbalstu nesaņēma Vitenberga vairāki priekšlikumi, tajā skaitā, kas būtu paredzējuši no uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumiem 45 miljonus eiro pārvirzīt vietējo, reģionālo autoceļu pārbūvei un atjaunošanai un ap 11 miljonu eiro līdzfinansējumam pašvaldību tranzītielu pārbūvei un projektēšanai.

Tika noraidīts arī deputāta Uģa Mitrevica (NA) priekšlikums par 97 miljonu eiro no nodokļu ieņēmumiem novirzīt mērķdotācijai pašvaldību autoceļiem un ielām.

Atsaucoties uz Finanšu ministrijas (FM) šodien sēdē sniegtajām atbildēm, komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (JV) vērsa uzmanību, ka jau pašlaik autoceļiem 2024.gadā paredzēts kopā piešķirt ap 265 miljoniem eiro, ietverot arī līdzfinansējumu konkrētiem Eiropas Savienības projektiem.

Vitenbergs, pamatojot savus priekšlikumus, norādīja, ka ir reģioni, kur iedzīvotājiem neesot atbilstošas iespējas nokļūt līdz pagasta centra, veikalam.

Atbildot uz Reira jautājumu, par kurām vietām konkrēti ir runa, Vitenbergs uzskaitīja vairākas, tajā skaitā Tukuma, Vaiņodes un Gulbenes tuvumā, kur nav “melnā seguma”, piemēram, asfalta, un dažviet ir slikta arī grants ceļa kvalitāte.

Komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka no Eiropas Komisijas saņemts sava veida aizrādījums, brīdinājums par jau pašlaik plānoto deficīta līmeni, tāpēc līdzekļus iespējams piešķirt tikai prioritārajiem pasākumiem. Līdzīgi kā iepriekšējā valdībā tika atbalstīta Vitenberga kā tā laika satiksmes ministra redzējums, tā arī tagad koalīcija uzticas jaunā satiksmes ministra piedāvātājām prioritātēm, atzīmēja Reirs.

Septembrī Saeimā apstiprinātās Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības satiksmes ministrs ir Kaspars Briškens (P).

Vitenbergs kritiski izteicās, ka budžeta satiksmes sadaļa liecinot, ka jaunais satiksmes ministrs neesot piedalījies budžeta sarunās.

Saistībā ar komisijas noraidīto Vitenberga priekšlikumu par valsts līdzfinansējumam Limbažu novada pašvaldībai tilta pār Salacas upi Salacgrīvā pārbūvei deputāts Māris Kučinskis (AS) akcentēja, ka ir svarīgi, lai valdība piedāvātu “ceļa karti” šajā jautājumā.

FM Valsts sekretāra vietniece Jolanta Plūme atbildēja, ka valdība drīzumā skatīs jautājumu par virzību uz risinājumu Salacgrīvas tilta jautājumā.

Lasiet arī: Mamikins Krievijā, bet no Latvijas pusotru gadu saņēma algu 1 318 eiro par atrašanos dīkstāvē

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas