Japāna pārdos iznīcinātājus citām valstīm, atkāpjoties no pēckara pacifisma ideāliem

Japānas valdība ir apstiprinājusi jaunu plānu pārdot citām valstīm iznīcinātājus, kurus izstrādā kopā ar Apvienoto Karalisti un Itāliju, tādējādi atkāpjoties no savas pacifistiskās nostājas, otrdien, 26.martā, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Atvieglotie ieroču eksporta noteikumi ļaus ieročus pārdot valstīm, ar kurām ir noslēgti aizsardzības nolīgumi un kurās nenotiek aktīvi konflikti.

Šis solis sasaucas ar Japānas plānu līdz 2027.gadam dubultot militāros izdevumus, ņemot vērā Ķīnas un Ziemeļkorejas radītos draudus. Iestādes paziņoja, ka katra iznīcinātāja pārdošana būs jāapstiprina valdībai.

2022.gada decembrī Japāna pievienojās Apvienotās Karalistes un Itālijas sadarbībai, ko dēvē par “Tempest”, lai izstrādātu jaunu iznīcinātāju, kurā pilotiem palīdzēs mākslīgais intelekts un progresīvi sensori.

Paredzams, ka pirmā lidmašīna tiks izvietota līdz 2035.gadam,

tādējādi iezīmējot pirmo Tokijas partnerību aizsardzības aprīkojuma izstrādē ārpus ASV.

Pirms premjerministra Fumio Kišidas gaidāmās oficiālās vizītes ASV aprīlī Japānas lēmums atvieglot ieroču eksporta noteikumus liecina par Japānas gatavību padziļināt partnerattiecības aizsardzības jomā un uzsvērt tās aliansi ar Vašingtonu.

Kišida arī sacīja, ka kara lidmašīnu eksports uz trešām valstīm ir “nepieciešams”, lai saglabātu Tokijas kā partnera uzticamību citos starptautiskos aizsardzības projektos nākotnē.

Valdības preses pārstāvis Josimasa Hajasi otrdien atkārtoti apstiprināja, ka plāns ir svarīgs, lai nodrošinātu Japānas aizsardzības spēju saglabāšanu.

Taču Japānas aizsardzības ministrs Minoru Kihara paskaidroja, ka Japāna joprojām paliks uzticīga “pacifistiskās nācijas pamatfilozofijai”, attiecībā uz eksportu īstenojot “stingru lēmumu pieņemšanas procesu”.

Pēc Otrā pasaules kara ASV okupētā Japāna pieņēma konstitūciju, kurā teikts, ka valsts atsakās no kara un spēka lietošanas starptautisku strīdu risināšanai un ierobežoja savu armiju tikai pašaizsardzības vajadzībām. Valsts arī ieviesa ieroču eksporta aizliegumu, ko 2014.gadā pirmo reizi atviegloja toreizējais premjerministrs Sindzo Abe.

Japāna 2023.gada decembrī vēl vairāk atviegloja noteikumus, atļaujot saskaņā ar ārvalstu licencēm izgatavotu ieroču eksportu uz valsti, kurā atrodas licences izsniedzējs, tādējādi atvieglojot pretgaisa aizsardzības raķešu “Patriot” sūtīšanu uz ASV. Šīs raķetes ir viens no modernākajiem ieročiem, ko ASV piegādā Ukrainai.

Lasiet arī: Putins saka, ka uzbrukumu koncertā sarīkojuši islāmisti; norāda, ka sava loma bijusi arī Ukrainai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas