JRT būvnieki iesniedz vien saites uz ziņu portāliem, dusmojas VNĪ

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) ir izplatījusi valdes locekles Jeļenas Gavrilovas  paziņojumu, kurā apšaubīta Jaunā Rīgas teātra (JRT) būvdarbu paveikšanu to veicēju norādītajā termiņā. Viņas un VNĪ ieskatā solījums nebalstās pienācīgā pamatojumā.

Pilnsabiedrība SBSC (to veido Skonto Būve un Skonto Construction) iesniedza JRT būvdarbu pabeigšanas termiņa piedāvājumu, kas būtu šā gada 29.oktobris. Ceturtdien, 2.februārī, JRT būvniecības uzraudzības sanāksmēs VNĪ un SBSC «turpināja meklēt pusēm pieņemamu risinājumu teātra rekonstrukcijas iespējami ātrākai pabeigšanai.»

Gavrilovas paziņojumā ir rakstīts: «Šobrīd neesam saņēmuši nevienu pienācīgu pamatojumu, kā būvnieks šo plāno realizēt paša piedāvātajā termiņā.

Tā vietā saņemam saites uz ziņu portāliem, kur politiķi izsakās par inflāciju un esošajiem sarežģījumiem valstī kopumā.

Pamatojumu iesniegšana nav pārmērīgas prasības, un to labi saprot arī pilnsabiedrība SBSC. JRT tiek būvēts par valsts budžeta un Eiropas Savienības fondu līdzekļiem nevis privātiem, līdz ar to mums ir jāgūst 100% pārliecība, ka šajā situācijā nenotiek uzņēmumu problēmu risināšana uz valsts rēķina.»

Viņa uzsver: «Mēs saprotam, ka JRT aktieriem sāp šīs ķildas, un, tieši tāpat kā viņi, arī VNĪ komanda dara visu, lai teātris iespējami ātrāk atgrieztos savās mājās. Līdz šim vairākkārtīgi esam nākuši pretī būvniekam, lai rastu nestandarta risinājumus tūlītēju situāciju risināšanai, bet tām ir jābūt pamatotām. Gan kompensējot cenu pieaugums atbilstoši inflācijai, gan piešķirot avansu».

Līdz šim SBSC nav iesniegusi trūkstošo pamatojumu ārkārtas apstākļu ietekmei – proti, ar dokumentiem pamatojusi, kas tieši mainījies kopš 2022.gada vasarā noslēgtās vienošanās par Krievijas izraisītā kara, Covid-19 un citu apstākļu radītās ietekmes kompensēšanu.

«Laika nav atlicis daudz –

vienošanās par risinājumu ir jāatrod tuvākā mēneša laikā.

Mūsuprāt, pie noteiktiem nosacījumiem teātri joprojām var rudenī nodot ekspluatācijā, taču tas lielā mērā ir atkarīgs no būvnieka gribas un vēlmes izpildīt izvirzītos nosacījumus. Līdz šim tie izpildīti tikai daļēji, turklāt katru reizi mēs redzam mazliet atšķirīgu ainu. Tādā situācijā mūsu iespējas rast risinājumu ir izsmeltas,» skaidro Gavrilova.

VNĪ pārstāves paziņojumā ir atgādināt, ka SBSC ir vairākkārt vērsusies pie pasūtītāja ar dažādām prasībām, kas tika nodrošinātas. Papildus būvniekam kompensēts cenu pieaugums atbilstoši inflācijai 2,18 miljonu eiro apmērā. Pēc SBSC lūguma piešķirts arī papildu avanss viena miljona eiro apmērā. Turklāt būvnieka iesniegtie rēķini par aktuālo darbu apmaksu tiek apmaksāti vairākas reizes mēnesī – vienā līdz divās dienās pēc to iesniegšanas, nevis vienu reizi mēnesī 30 dienās, kā tas bija paredzēts sākotnēji. VNĪ ir spēris visus šos soļus, lai atvieglotu būvnieka situāciju un projekts būtu nodots laikus, norāda uzņēmuma valdes locekle.

Paziņojumā delikāti nav pieminēts, ka

VNĪ jau ir lauzis līgumu ar SBSC par Valmieras drāmas teātra rekonstrukciju.

Tāpat netiek pateikts tas, ka iepriekš būvnieks ir, NVĪ ieskatā, prasījis samaksu par jau apmaksātiem rēķiniem. Pasūtītājs jau iepriekš brīdināja, ka, nekāpinot darbu tempu, termiņā iekļauties neizdosies. Lai izpildītu darbus noteiktajā laikā, pēc paša būvnieka SBSC sākotnējās darbu izpildes programmas bija plānoti aptuveni 240 cilvēku, tomēr šādu darbu intensitāti būvnieks līdz šim nav sasniedzis.

Jau ir ziņots, ka JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis un teātra trupa netieši atbalsta būvnieku pozīciju. Viņiem izdarot spiedienu uz VNĪ un Kultūras ministriju, ir pieteikts streiks: kamēr teātris neatgriezīsies Lāčplēša ielā 25, tagadējā trupas mītnē – Tabakas fabrikā jeb Miera ielā 58a – jaunas izstādes netiks iestudētas un izrādītas.

Lasiet arī: JRT būvnieks prasa samaksāt jau apmaksāto, uzstāj VNĪ

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas