Hamas apmānīja Izraēlu, plānojot postošo uzbrukumu

Pēc divus gadus ilgušas maldināšanas un viltus, slēpjot savus militāros plānus un nodomus, Hamas uzsāka negaidītu uzbrukumu Izraēlai sestdien, 7.oktobrī, pārsteidzot valsti, tādējādi uzsākot smagāko uzbrukumu Izraēlas aizsardzības sistēmai kopš 1973.gada. Hamas tuvu esošs avots un trīs Izraēlas drošības iestāžu amatpersonas sniedza daudzus datus par uzbrukumu un tā gaitu Reuters žurnālistiem, kā arī lūdza saglabāt anonimitāti, raksta Reuters.

Hamas izmantoja unikālu izlūkošanas taktiku, lai maldinātu Izraēlu, izliekoties, ka viņi ir noguruši no kara un pieņem ekonomiskos noteikumus Gazas strādniekiem, radot iespaidu, ka tā nav gatava konfrontācijai, lai gan slepeni plānoja vērienīgu operāciju, Hamas kaujiniekiem/strādniekiem iefiltrējoties Izraēlas pilsētās, ziņo Hamas avots.

Hamas izveidoja imitētu Izraēlas apmetni Gazā,

kur veica sagatavošanās darbus, tostarp militārām mācībām un trenējās to ieņemt triecienā, sacīja Hamas avots, piebilstot, ka viņi pat uzņēma videoierakstus par saviem manevriem. “Izraēla tos noteikti redzēja, bet viņi bija pārliecināti, ka Hamas nevēlas iesaistīties konfrontācijā,” sacīja avots, jo Hamas viņus pārliecināja, ka viņiem svarīgāka piekļuve darbam.

Neraugoties uz šīm caurskatāmajām aktivitātēm, Izraēla tik tiešām bija pārliecināta, ka Hamas nav ieinteresēts konfrontācijā, jo grupējums bija radījis tēlu, ka viņu prioritāte ir darba iespējas Gazas iedzīvotājiem Izraēlā un izvairīšanās no jauna kara. “Mēs uzskatījām, ka tas, ka viņi ierodas strādāt un ved naudu atpakaļ uz Gazu, radīs zināmu mieru. Mēs kļūdījāmies,” sacīja Izraēlas armijas pārstāvis.

Izraēlas drošības dienesta pārstāvis atzīst, ka Hamas viņus maldināja, liekot viņiem domāt, ka grupējums vēlas saņemt tikai finansiālu palīdzību, lai gan patiesībā viņi rīkoja plašas militārās mācības.

Pēdējo divu gadu laikā Hamas atturējās no jebkādām militārām konfrontācijām ar Izraēlu.

Daži Hamas atbalstītāji publiski kritizēja Hamas par tās atturību. Rietumkrastā, ko kontrolē Fatah grupējums, daži pat izsmēja Hamas par klusēšanu un pakļaušanos. Izraēlas avots sacīja, ka bija periods, kad Izraēla uzskatīja, ka Hamas līderis koncentrējas uz Gazas pārvaldību, nevis uz konfliktu. Kā arī šajā laikā Izraēla bija iesaistīta attiecību normalizēšanā ar Saūda Arābiju.

Hamas avots piebilda, ka daudzi Hamas līderi nezināja par uzbrukuma plāniem, kā arī 1 000 uzbrukumā iesaistītie kaujinieki nezināja precīzu treniņu mērķi. Avots aprakstīja operāciju, ka

operācija tikusi sadalīta četrās daļās.

Tā sākās ar 3 000 raķešu uzlidojumu no Gazas joslas, kas notika reizē ar kaujinieku iebrukumiem, kuri, lai šķērsotu robežu, izmantoja deltaplānus un motorizētus paraplānus. Nonākuši uz zemes, šie kaujinieki nodrošināja, lai elites desanta vienība varētu uzlauzt Izraēlas uzcelto nocietināto sienu. Barjeru pārraušanai tika izmantotas sprāgstvielas, radot caurumus, kurus paplašināja buldozeri, lai vēl vairāk kaujinieku iebrauktu ar motocikliem un pilnpiedziņas auto – ainas, ko aprakstīja liecinieki.

Uzbrukuma laikā desanta vienība uzbruka Izraēlas armijas štābam Gazas dienvidos un pārtrauca tā sakarus, neļaujot personālam sazināties ar komandieriem vai vienam ar otru. Operācijas pēdējā fāzē bija ķīlnieku pārvietošana uz Gazu, kā norādīja Hamas avots.

Izraēlas drošības avots norādīja, ka Izraēlas karaspēks Gazas dienvidos nebija pilnā sastāvā, jo daļa bija pārvietota uz Rietumkrastu, ņemot vērā pieaugošo vardarbību starp Izraēliešiem un palestīniešu kaujiniekiem. “Hamas šo situāciju izmantoja,” teica avots.

Deniss Ross (Dennis Ross), bijušais Tuvo Austrumu sarunu vedējs, teica: “Hamas, iespējams, guva lielākus panākumus, nekā viņi gaidīja.

Tagad viņiem būs jātiek galā ar Izraēlu, kas ir apņēmības pilna tos iznīcināt.”

Atvaļinātais ģenerālis Jakovs Amidrors, bijušais premjerministra Benjamina Netanjahu padomnieks nacionālās drošības jautājumos, uzskatīja to par izlūkošanas sistēmu izgāšanos. Viņš minēja, ka daži Izraēlas sabiedrotie bija izteikuši pieņēmumu, ka Hamas ir “kļuvusi atbildīgāka”, un Izraēla sākusi tam ticēt, ko viņš raksturoja kā kļūdu. Amidrors uzsvēra, ka Izraēla vairs nepieļaus šo kļūdu un strādās, lai pakāpeniski iznīcinātu Hamas.

Lasiet arī: VIDEO | Izraēlas-Hamas konfliktā jau vairāk nekā 1000 upuru

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas