Pirms noplūdes Balticconnector tuvumā atradies Krievijas kravas kuģis

Krievijas kravas kuģis SVG Flot aizvadītajā nedēļas nogalē atradies netālu no vietas, kur radusies noplūde Igauniju un Somiju savienojošajā dabasgāzes cauruļvadā Balticconnector, liecina kuģu satiksmes vietnes Marine Traffic dati.

Marine Traffic noskaidroja, ka Krievijas kuģis no piektdienas, 6.oktobra, vakara līdz svētdienas, 8.oktobra, vakaram atradās netālu no gāzesvada, kurā naktī uz svētdienu tika atklāta spiediena krišanās, kas varētu būt saistīta ar noplūdi. SGV Flot bija ceļā no Sanktpēterburgas uz Kēnigsbergu (Karaļaučiem), kur tā ierašanās paredzēta trešdien.

Lai gan Marine Traffic seko līdzi kuģu satiksmei visā pasaulē, visu kuģu izsekošana nav iespējama, jo

dažiem kuģiem var būt izslēgti transponderi.

Norvēģijas seismologi svētdien pulksten 1.20 naktī ir fiksējuši iespējamu eksploziju netālu no Balticconnector. Pētnieku organizācija “Norsar” trešdien, 11.oktobrī, paziņoja, ka eksplozija ir pielīdzināma 100 kilogramu trotila izraisītam sprādzienam. Ekspertu vērtējumā seismiskā aktivitāte nav saistīta ar zemestrīci, bet to

varētu izraisīt kuģa enkura saduršanās ar gāzesvadu.

Igaunijas Jūras spēku komandieris komodors Jiri Saska (Jüri Saska) Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacīja, ka gāzesvadam nodarītie postījumi liecina par to, ka kaut kas cauruļvadā ietriecies no vienas puses.

Somijas gāzes pārvades tīklu operatorkompānija Gasgrid Finland trešdien pieļāva, ka Balticconnector būs iespējams saremontēt. Gāze no cauruļvada vairs nenoplūst un vides apdraudējums nepastāv, liecina Gasgrid sniegtā informācija.

Vairāki analītiķi – piemēram, Somijas eksperts Marko Eklunds (Marko Eklund), kurš specializējas Krievijas jautājumos – pieļauj, ka gāzesvadu un komunikāciju kabeli sabotēja Krievija, cenšoties iebiedēt Somiju, kas aprīlī pievienojās NATO.

Jau vēstīts, ka Igaunijas pārvades sistēmu operators Elering un Gasgrid Finland slēdza Balticconnector naktī uz svētdienu, jo tika novērota spiediena krišanās cauruļvadā, kad liecina par iespējamu gāzes noplūdi. Tāpat konstatēti bojājumi abas valstis savienojošā komunikāciju kabelī.

Saskaņā ar līdz šim pieejamo informāciju bojājums gāzesvadā Balticconnector nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā vai normāla spiediena krituma dēļ, otrdien paziņoja Somijas premjerministrs Peteri Orpo (Petteri Orpo). Šīs valsts prezidents Sauli Nīniste (Sauli Niinistö) sacīja, ka noplūdi, iespējams, izraisījis “ārējs” elements.

Šī cauruļvada slēgšana neietekmē gāzes piegādes patērētājiem Igaunijā, jo gāzi Igaunija joprojām var saņemt no Latvijas. Pirms slēgšanas gāze pa Balticconnector plūda no Somijas uz Igauniju.

Lielākā daļa no Somijas saņemtās gāzes tika nogādāta Latvijā,

kur Inčukalnā ir gāzes krātuve.

Balticconnector starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš, tā būvniecība izmaksāja vairāk nekā 300 miljonus eiro. Ekspluatācijā to nodeva 2020.gada sākumā. Tā kā cauruļvads stiepjas cauri visam Somu līcim, intensīvā kuģu satiksme apgrūtina iespējamās noplūdes cēloņa izmeklēšanu, norādīja Somijas robežsardze.

Lasiet arī: BNN fokusā | Balticconnector gāzes vads ir apzināti bojāts, uzskata Igaunijas valdība 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas