Līdz šim nepieredzētā apšaudē Prāgas universitātē nogalināti 14 un ievainoti 25 cilvēki

Vēsturiski smagākajā masu apšaudē Čehijā ceturtdien, 21.decembrī, Prāgas universitātē 24 gadus vecais čehu students nošāva savu tēvu, pēc tam nogalināja 14 cilvēkus un vēl 25 ievainoja, bet pēc tam, iespējams, nogalināja pats sevi, vēsta Reuters.

Valdība īpašā valdības sēdē ar prezidentu Petru Pāvelu (Petr Pavel) nolēma, ka 23.decembrī visā valstī tiks izsludināta sēru diena, lai pieminētu bojāgājušos. Ceturtdienas vakarā cilvēki šaušanas vietas tuvumā aizdedzināja svecītes un atstāja ziedus.

Pāvels pauda “dziļas skumjas un bezspēcīgas dusmas par traģiskajā incidentā nevajadzīgi zaudētajām daudzu jaunu cilvēku dzīvībām”, izsakot visdziļāko līdzjūtību upuru tuviniekiem un visiem cietušajiem.

Policija saņēma ziņas par aizdomās turamā nodomu doties uz Prāgu, lai izdarītu pašnāvību.

Neilgi pēc tam šāvēja tēvs tika atrasts miris.

Policija evakuēja Kārļa Universitātes Filozofijas fakultātes ēku, kur tika gaidīts šāvējs, taču neilgi pēc tam dažu minūšu laikā reaģēja uz ziņojumiem par apšaudi fakultātes galvenajā ēkā.

Policijas priekšnieks Martins Vondrašeks (Martin Vondrasek) minēja neapstiprinātu informāciju par to, ka šāvējs iedvesmojies no rudenī Krievijā notikuša terorakta, un piebilda, ka šāvēja rīcībā esošie ieroči esot bijušo legāli. Policija Prāgas Kārļa universitātes ēkā, kur notika apšaude, atrada arī lielu ieroču arsenālu.

Vondrašeks sacīja, ka “briesmīgais noziegumus” bija iepriekš izplānots.

Vondrašeks sacīja, ka uzbrucējs tiek turēts aizdomās arī par vēl viena vīrieša un viņa divus mēnešus vecās meitiņas slepkavībām, kuri pagājušajā nedēļā tika atrasti nošauti mežā ciematā pie Prāgas.

Šāvēja nāve, visticamāk, bija pašnāvība, bet varas iestādes arī izmeklē, vai viņu varēja nogalināt policija, kas atbildēja ar uguni, piebilda Vondrašeks.

Policija paziņoja, ka viņš bijis izcilnieks bez iepriekšējas sodāmības, un, ka viņš rīkojies vienatnē, kā arī lūdza neatklāt vīrieša identitāti, taču viņa vārds, par kuru ziņoja Čehijas plašsaziņas līdzekļi, sakrita ar policijas meklēšanas ziņojumu.

 

Iekšlietu ministrs Vīts Rakušans (Vit Rakusan) paziņoja, ka šaušanai nav nekādas saistības ar starptautisko terorismu.

“Mēs vienmēr uzskatījām, ka tas neattiecas uz mums. Taču izrādās, ka diemžēl arī mūsu pasaule mainās,” Čehijas televīzijai sacīja Prāgas mērs Bohuslavs Svoboda (Bohuslav Svoboda).

Čehijā masu apšaudes notiek reti. Ievērojami incidenti ir apšaude slimnīcā Ostravā 2019.gadā, kurā tika nogalināti seši cilvēki, un apšaude restorānā 2015.gadā, kurā gāja bojā astoņi cilvēki, raksta Reuters

Lasiet arī: Apšaudē universitātes ēkā Prāgas centrā nogalināti desmit un ievainoti daudzi cilvēki

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas