Par!/Progresīvie aicina JV turpināt koalīcijas restarta sarunas

Lai atjaunotu sadarbību, divām lielākajām frakcijām – Par!/Progresīvie (PP) un Jauno Vienotību (JV)- ir jābūt Rīgas domes (RD) koalīcijas kodolā. Tādējādi var izveidot stabilu domes vadību, kura nostrādās līdz sasaukuma beigām, uzskata PP frakcijā.

Lai dome atgrieztos pie konstruktīva darba, Par!/Progresīvo frakcija aicina Jauno Vienotību balsojumos un rīcībās nesadarboties ar opozīcijas partijām Latvijas Attīstībai (LA) un Gods kalpot Rīgai (GKR), pēc abu partiju tikšanās pauda PP frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs. 

PP atgādina, ka iemesls, kāpēc iepriekšējais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis atkāpās no amata, izveidojusies alternatīvā koalīcija.

Par/Progresīvo ieskatā, tas apstiprinās arī darbos. 

Kā piemērs tiek minēts aizvadītās nedēļas Finanšu un administrācijas lietu komitejas (FALK) darba kārtību, kas tika mainīta pēc opozīcijā esošās LA priekšlikuma, ko atbalstīja arī GKR un JV.

Tāpat, pagājušajā nedēļā ir notikusi politisko atbildību faktiskā pārdale.

Departamentu direktoru sanāksmē tika prezentēts, ka Eduards Ratnieks (NA/LRA) tagad atbild par izglītības, kultūras un sporta jomu un Linda Ozola (KR) par sociālajiem jautājumiem. 

“Sarunas iezīmēja, ka mēs vēlamies sadarboties un sarunu nevar būt par daudz. Ja runājam par rīcībām, tad no Viļņa Ķirša (JV) izskanēja apsolījums, ka bažas attiecībā par atbildību pārdali risināsim savstarpējās sarunās,” pēc otrdienas, 11.jūlija  tikšanās pauda kustības Par! līdzpriekšsēdētāja Laima Geikina. 

Savukārt Kossovičs uzsvēra, ka šīs nedēļas RD sēde ir būtiska, jo “PP uzzinās, vai ir patiesa vēlme pārējām koalīcijas frakcijām sadarboties ar Par/Progresīvie, vai vēl skaidrāk būs redzama sadarbība ar GKR un LA”. 

“Manuprāt, šī jaunā koalīcija, kurā slēpti iesaistīta LA un GRK, Rīgai nozīmētu atgriešanos izsaimniekošanas laikos,” pārliecināts  Kossovičs.  

PP un JV tikšanās laikā puses pārrunāja arī ziņas par vēlmi mainīt Rīgas domes iestāžu konkursu kārtībā ieceltās amatpersonas. Jaunā Vienotība gan apliecināja, ka šādu nodomu nav.

Nākamā  Par!/Progresīvie  un Jaunās Vienotības tikšanās plānota nākamnedēļ.

Iepriekš jau vēstīts, ka pēc otrdien notikušas RD frakciju PP un JV tikšanās  pilsētas galvas pienākumu izpildītājs  Ķirsis  pauda, ka politiskā līmenī kompromisa gars par turpmāko sadarbību domē vēl nav dzimis.

Tikšanās laikā pārrunāts tas, kā tiks organizēts darbs pārejas periodā, jo PP politiķi vada vairākas komitejas – Sociālo jautājumu, Mājokļu un vides, kā arī Izglītības, kultūras un sporta komiteju. Ņemot vērā, ka PP nav pārstāvniecības domes priekšsēdētāja vietnieka līmenī, kā arī lai izslēgtu “kluso telefonu” darbību, panākta vienošanās par to, ka jautājumus izskatīs koordinācijas sanāksmēs.

Šonedēļ tāda plānota ceturtdien, 13.jūlijā.

Ķirsis apliecināja, ka par politisko vienošanos sarunas šodien bijušas, taču kompromisa gars par turpmāko sadarbību RD vēl nav dzimis. “Turpināsim runāt, un cerams, ka izdosies panākt arī vienošanos,” cer domes priekšsēdētāja pienākumu pildītājs.

BNN jau ziņoja, ka pēc konflikta par Satiksmes departamenta darba izvērtēšanu ir sašķēlusies RD valdošā koalīcija, kā rezultātā līdzšinējais pilsētas galva Mārtiņš Staķis (PP) paziņoja par atkāpšanos no amata. Par pašvaldības vadītāja pienākumu izpildītāju ir kļuvis Ķirsis. Koalīcijas sairšanu izraisīja domstarpības starp Progresīvajiem un JV, kuras vēlāk pavadīja virkne savstarpēju apvainojumu.

Lasiet arī: Kompromisa gars turpmākai sadarbībai RD “vēl nav dzimis”, atzīst Ķirsis

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas