Kūtra neievēlēšanas gadījumā ZZS Saeimas priekšsēdētāja amatam varētu virzīt Mieriņas kandidatūru

Ja Gunāru Kūtri (ZZS) neievēlētu par Saeimas spīkeru arī otrajā balsojumā, tad Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) varētu virzīt Daigas Mieriņas (ZZS) kandidatūru Saeimas priekšsēdētāja amatam, liecina kuluāros izskanējusī informācija.

Tiek arī pieļauts, ka tādā gadījumā par labu Mieriņas kandidatūrai varētu nosliekties arī Jaunā vienotība (JV) un Progresīvie, kuri pirmajā balsojumā bija pret Kūtri.

Pašlaik notiek otrais balsojums par Saeimas priekšsēdētāja amata abiem pirmajai vēlēšanu kārtai pieteiktajiem kandidātiem – Kūtri un Māri Sprindžuku (AS).

Kā ziņots, Saeimai trešdien, 20.septembrī, ar pirmo piegājienu neizdevās ievēlēt jaunu parlamenta priekšsēdētāju.

Augstajam amatam tika virzīti divi kandidāti – Saeimas deputāts Gunārs Kūtris (ZZS) un līdzšinējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, pašreizējais Saeimas deputāts Māris Sprindžuks (AS).

Par Kūtra kandidatūru balsoja Zaļo un zemnieku savienības un Stabilitātei parlamentārieši, kā arī pie frakcijām nepiederošais deputāts Oļegs Burovs.

Savukārt pret Kūtri balsoja JV un Progresīvo deputāti.

Par Sprindžuku balsoja Apvienotā saraksta un Nacionālās apvienības parlamentārieši, savukārt pret bija JV un Progresīvo deputāti.

Kopā vēlēšanu biļetenus saņēma un balsošanā piedalījās 88 deputāti. Par derīgiem tika atzīti 85 nodotie biļeteni. Pret visiem kandidātiem nobalsoja 36 deputāti.

Par Kūtri nobalsoja 26 deputāti, savukārt 59 balsoja pret. Par Sprindžuku nobalsoja 23 deputāti, bet pret bija 62 parlamentārieši.

Kūtris līdz šim bija minēts kā koalīcijā akceptu guvis kandidāts šim amatam, taču pēdējās dienās Kūtra izteikumi presē radīja sašutumu un jautājumus par viņa atbilstību amatam. Kūtri amatam virzīja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), lai arī koalīcijas partneri vēlējās, lai ZZS “apdomātos”.

Tikmēr Sprindžuku amatam virzīja trešdien no amata atceltais spīkeris Edvards Smiltēns (AS).

Par Kūtri nobalsoja 26 deputāti, savukārt pret bija 59, bet Sprindžuks saņēma 23 deputātu balsis, 62 parlamentāriešiem nobalsojot pret viņa kandidatūru.

Minētais nozīmē, ka par abiem kandidātiem Saeimai jābalso vēlreiz.

Kā ziņots, pēdējās dienās ZZS virzītais Kūtris izpelnījās kritiku par vairākiem izteikumiem pirmdien Latvijas Radio, kur cita starpā viņš izteicās – ja viņam būtu jāattīsta Latvijas ekonomika, viņš “noteikti uz kādu apspriedi saaicinātu Latvijas miljonārus, vienalga apsūdzēti vai notiesāti, un ar viņiem aprunātos”.

Biedrība Sabiedrība par atklātību – Delna pauda aicinājumu deputātus pārskatīt savu ieceri un noraidīt Kūtra kandidatūru Saeimas priekšsēdētāja amatam.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) otrdien pauda, ka sagaida deputāta un Saeimas priekšsēdētāja amata kandidāta atvainošanos sabiedrībai.

Reaģējot uz Siliņas aicinājumu, Kūtris aģentūrai LETA sacīja, ka atvainojas par saviem izteikumiem par “apsūdzēto un notiesāto” uzklausīšanu ekonomikas jautājumos. Politiķis skaidroja, ka savā ziņā esot pārprasts, jo neatbalstot politiķu kontaktus ar “politiski riskantām, toksiskām personām”.

ZZS Saeimas frakcija nolēmusi nemainīt lēmumu par Kūtra kandidatūras virzīšanu Saeimas priekšsēdētāja amatam, aģentūrai LETA šorīt pavēstīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.

Vaicāts par publiski izskanējušajām bažām par kandidāta izteikumiem, Valainis solīja, ka ZZS no savas puses darīs visu, lai atjaunotu sabiedrības uzticību Saeimai.

Kūtris sabiedrībā visvairāk tiek asociēts ar savu kādreizējo dalību Ingunas Sudrabas savulaik vadītajā partijā “No sirds Latvijai”, kā arī ar agrāk ieņemto Satversmes tiesas vadītāja amatu.

Šodien Saeimā paredzēts lemt arī par citām izmaiņām Prezidija sastāvā.

Lasiet arī: JV neatbalstīšot Kūtri Saeimas spīkera amatam

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas