Pēc kritikas vienojas par mazāku valsts nodevas par pasi palielinājumu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sadarbībā ar Iekšlietu ministriju (IeM) un Ministru kabinetu (MK) vienojusies valsts nodevu par pasi palielināt par četri eiro, informē PMLP.

Iepriekš nodevu par pasi tika rosināts palielināt divas reizes, līdzšinējo 30 eiro vietā iedzīvotājiem liekot maksāt 60 eiro.

Galīgais lēmums par to būs jāpieņem Ministru kabinetam.

Apstiprinot jauno risinājumu, valsts nodeva par pases izsniegšanu paātrinātā kārtībā divu darba dienu laikā tiks noteikta 60 eiro apmērā līdzšinējo 55 eiro vietā.

Plānots arī saglabāt atvieglojumus personām, kuras atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā, bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem, personām ar I vai II grupas invaliditāti, bēgļiem un personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) intervijā TV3 raidījumam “900 sekundes” gan atzina, ka, nepalielinot nodevu par pasi iepriekš plānotajā apmērā, līdzekļi Personu apliecinošu dokumentu informācijas sistēmas uzturēšanai un e-paraksta sertifikācijai būs jāiegūst kaut kur citur. “Ja nav finansējuma jaunas sistēmas iegādei, šis finansējums jebkurā gadījumā ir kaut kur jādabū.”

Daļu no iepriekš plānotās valsts nodevas izmaksām, piemēram, sertifikācijas pakalpojuma izdevumus, kas saistīti ar dokumentu drošību, ieguldījumus tehnoloģijās, lai nodrošinātu dokumentu sagatavošanu, plānots segt, piesaistot finansējumu no citiem avotiem, tostarp Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem un valsts budžeta.

Kozlovskis TV3 uzsvēra, ka gala lēmums par šiem jautājumiem Ministru kabinetam būtu jāpieņem līdz februāra sākumam.

PMLP sola iedzīvotājiem nodrošināt nemainīgi augstvērtīgu personu apliecinošo dokumentu pakalpojumu, kā arī turpinās pilnveidot pakalpojuma kvalitāti, lai noturētu Latvijā izdoto dokumentu drošības un uzticamības līmeni. Vienlaikus PMLP strādājot pie tā, lai ieviestu jauninājumus iedzīvotāju ērtībai, piemēram, pašapkalpošanās kioskus un drošu dokumentu piegādi uz mājām.

Kā ziņots, esošā parauga pases PMLP sāka izsniegt 2015.gadā. Personu apliecinošiem dokumentiem to lietošanas laikā aizsardzība pret viltošanu samazinās, tāpēc, lai mazinātu riskus, kas saistās ar viltotu dokumentu izmantošanu, personu apliecinošu dokumentu paraugs periodiski ir jāuzlabo, mainot dizainu un ieviešot jaunākas paaudzes līdzekļus pret viltošanu, izmaiņas pamatoja PMLP.

Jaunajos pasu paraugos būšot iekļauti “inovatīvi pretviltošanas risinājumi”. Jaunā parauga pases būs biezākas – tajās no 34 uz 42 palielināts lapu skaits.

Lasiet arī: No nākamā gada par pasi būs jāmaksā divreiz vairāk – 60 eiro

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas