Demokrātu un republikāņu sarunas par aizņēmuma griestiem pagaidām bez rezultāta

ASV prezidentam Džo Baidenam (Joe Biden) un Pārstāvju palātas spīkerim Kevinam Makartijam (Kevin McCarthy) nav izdevies panākt vienošanos par valsts aizņēmuma griestu paaugstināšanu, tomēr sarunas turpinās, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Demokrātu prezidents un republikāņu kongresmenis pūlas panākt vienošanos. Makartijs izdara spiedienu uz Balto namu veikt budžeta tēriņu samazināšanu, ko Baidens uzskata par “ekstrēmu”, un prezidents cenšas panākt jauno nodokļu izsludināšanu, ko savukārt neatbalsta republikāņi. Abas puses gan uzsver nepieciešamību izvairīties no defolta, tomēr tam nepieciešama divpusēja vienošanās. Pēc pirmdien, 22.maijā, notikušās tikšanās tiek ziņots par jaunām sarunām tuvākajās dienās.

Baidens pēc tikšanās, ko pats dēvēja par produktīvu, sacīja: “Mēs vēlreiz atkārtojam, ka defolts netiek izskatīts kā iespēja, un

vienīgais veids, kā virzīties uz priekšu, ir godprātīgi doties divpusējas vienošanās virzienā.”

Makartijs sacīja, ka sarunu vedēji grasās atkal sanākt kopā un strādāt visu nakti, lai atrastu kopēju nostāju, un piebilda, ka tic – tas ir iespējams. Republikānis nevēlas apsvērt Baidena plānu samazināt budžeta deficītu, palielinot nodokļus bagātajiem un novēršot “caurumus” naftas un farmaceitiskajā industrijā, kas līdz šim ļāvuši izvairīties no nodokļu maksāšanas. Makartijs uzstāj, ka ir jāsamazina izdevumi.

Demokrātiem un republikāņiem ir maz laika –

līdz 1.jūnijam jāvienojas par aizņēmuma griestu paaugstināšanu, pretējā gadījumā var iestāties defolts,

kas, ka brīdina ekonomisti, var izraisīt recesiju un satricināt ekonomiku visā pasaulē.

ASV Finanšu ministre Dženeta Jelena (Janet Yellen) 22.maijā atgādināja, ka valdībai var rasties grūtības pildīt savus pienākumus, tostarp izmaksāt algas, jau jūnija sākumā, ja netiks panākta vienošanās. Pat pēc nonākšanas pie kopsaucēja būs vajadzīgas vairākas dienas, lai likumprojektu izskatītu Kongress un tas tiktu parakstīts, tādēļ ir svarīgi sarunas noslēgt jau šonedēļ.

Republikāņi apmaiņā pret piekrišanu paaugstināt aizņēmuma griestus vēlas noteiktu izdevumu grupu samazināšanu, piemēram, jaunus noteikumus atsevišķām trūcīgo amerikāņu atbalsta programmām un Covid-19 seku novēršanas tēriņu “apgriešanu.” Demokrāti vēlas nākamā gada izdevumus saglabāt šī gada līmenī, un Baidens, kurš priekšvēlēšanu laikā valsts ekonomiku ir ievietojis iekšpolitikas darba kārtības centrā un kandidēs uz pārvēlēšanu, sacījis, ka varētu apsvērt atsevišķu izdevumu samazināšanu kopā ar nodokļu pārskatīšanu, bet republikāņu pašreizējais piedāvājums esot nepieņemams.

Lasiet arī: ASV draud defolts

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas