Igaunijas premjere piesakās par nākamo NATO vadītāju

Kaimiņvalsts sabiedriskais medijs ERR – atsaucoties uz politikas ziņu vietni Politico – vēsta, ka premjerministre Kaja Kallasa (Kaja Kallas) otrdien, 15.novembrī, ir tieši apliecinājiusi savu ieinteresētību kļūt par nākamo NATO ģenerālsekretāri pēc Jensa Stoltenberga pagarinātā termiņa beigām.

Kallasas vārds jau nesen tika saistīts ar alianses augstāko amatu, kaut viņa pauda šaubas par iespēju, ka organizācija izvēlēsies par tās ģenerālsekretāru kādu no austrumu flanga dalībvalstu politiķiem. Uzstājoties Politico Aizsardzības samitā, viņa tika “presēta” šajā jautājumā – vai pati vēlētos tikt apsvērta šīs lomas veikšanai – un uz to īsi atbildēja: “Jā”, saņemot aplausus.

Tieši pirms tam Kallasa bija izteikusies, ka nesen dzirdējusi “joku” – nākamajai NATO vadītājai vajadzētu būt sievietei no vienas no jaunākajām dalībvalstīm un no tādas valsts, kas aizsardzībai tērē vismaz 2 procentus no sava ikgadējā IKP.

Politico ziņo, ka Igaunijas premjere izteikusi pārliecību par Ukrainas izredzēm galu galā sakaut Krieviju kaujas laukā, un paudusi pārsteigumu par to, ka – ciktāl viņa šonedēļ bija tikusies Vašingtonā – starp ASV politiķiem [attieksmē pret Ukrainu]

ir mazāk “skeptiķu” , nekā viņa bija domājusi.

“Man patiesībā bija ļoti, ļoti labas tikšanās ar visiem šiem cilvēkiem, un es jautāju, piemēram, vēstniekiem – kad mēs tiksimies ar skeptiķiem?” saskaņā ar  Politico vēstīto, teica Kallasa . Viņa noraidīja apgalvojumus, ka patlaban karš ir nonācis strupceļā, un ieteica neiekrist tādās lamatās – ņemot vērā, ka tas būtu Krievijas interesēs.

“Tas, ko mēs vēlamies, ir ilgtspējīgs miers, un, protams, amerikāņu atbalsts tam ir būtisks,” piebilda politiķe.

Igaunijas premjerministre šonedēļ atradās Vašingtonā, tur ir tikusies ar Baidena administrācijas amatpersonām un likumdevējiem Kapitolija kalnā savas oficiālās vizītes maršruta ietvaros.

Bijušais Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs ir NATO ģenerālsekretārs kopš 2014.gada, un viņa pilnvaru termiņš ir pagarināts četras reizes, šķietami mainoties drošības situācijai un vēlmei saglabāt politikas pēctecību.

Lasiet arī: 67% aptaujāto Igaunijas balsstiesīgo vēlas Kallasas demisiju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas