Lāriņš: ECB procentu likmes varētu samazināt sēdē jūnijā

Eiropas Centrālā bankas (ECB) procentu likmes varētu samazināt sēdē jūnijā, aģentūrai LETA prognozēja “SEB bankas” Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

“Šobrīd izskatās, ka arī uz aprīļa ECB sapulci vēl nebūs pietiekoši daudz svaigu datu un, visticamāk, ja nenotiks nekas ārkārtējs, pirmo procentu likmju pazeminājumu varētu sagaidīt 6.jūnija sapulcē,” min Lāriņš.

Viņš arī atzīmē – tas, ka ECB turpina procentu likmes turēt esošajos līmeņos, pēdējās nedēļās licis nedaudz pakāpties eiro ilgtermiņa procentu likmēm.

Tostarp Lāriņš skaidro, ka eiro ilgtermiņa procentu likmes, cerot uz ECB likmju pazemināšanu šā gada sākumā, jau pagājušā gada nogalē bija diezgan strauji devušās zemākos līmeņos, piemēram, viena gada EURIBOR likme no 4,2% atzīmes pagājušā gada septembrī nokrita līdz 3,51% līmenim decembrī. Taču tagad, redzot, ka ECB turpina un, šķiet, vēl kādu laiku turpinās, eiro procentu likmes nemainīt, viena gada EURIBOR likme kopš februāra sākuma no 3,505% ir pakāpusies līdz 3,74%.

“Tātad, ECB neko nemainot, tirgus dalībnieki viena gada EURIBOR trīs mēnešu laikā pazemināja par 70 bāzes punktiem un tagad atkal paaugstināja par 20 bāzes punktiem – tirgus viedoklim ir liels spēks,” pauž Lāriņš.

Viņš arī uzsver, ka ECB procentu likmju nemainīšana nozīmē, ka iedzīvotāji un uzņēmumi, kuri gaida likmju pazeminājumu no ECB, lai ņemtu kredītu, atkal ir spiesti nogaidīt. Savukārt tiem, kuriem jau ir kredīti, procentu likmju uzvedība tirgū kopš pagājušā gada oktobra ir bijusi labvēlīga, jo kreditēšanā plaši izmantotās visu termiņu EURIBOR procentu likmes ir zem ECB depozīta likmes atzīmes, kas ir 4%. Papildus šim pozitīvajam efektam arvien tuvāk ir aprīlis un pirmā ceturkšņa hipotekāro kredītu procentu maksājumu kompensācija.

ECB vadība par procentu likmēm atkal lems 2024.gada 11.aprīlī Frankfurtē, bet ASV Federālās rezervju sistēmas nākamā sapulce būs 19.-20.martā.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Baletdejotāja Liepa zaudē Lietuvas pilsonību; ministrija ievieš stingrākus azartspēļu biznesa likumus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas