Norvēģija un sabiedrotie strādā pie palestīniešu valdības koncepcijas

Vairākas Eiropas valstis, “ieinteresētās” arābu valstis un ASV strādā pie vienotas palestīniešu valdības koncepcijas, kas varētu piesaistīt finansējumu Palestīnas atjaunošanai, intervijā Davosā sacīja Norvēģijas ārlietu ministrs Espens Barts Eide (Espen Barth Eide) otrdien, 16.janvārī, ziņo Reuters.

Pēc Barta Eides teiktā, Norvēģija atbalsta ideju, ka vienotā palestīniešu teritorijā būtu jāvalda Palestīniešu pašpārvaldei. Viņš uzsvēris, ka,

nosakot pārvaldības struktūru, ir svarīgi saskaņot to ar palestīniešu tautas vēlmēm.

Norvēģija 1992.-1993.gadā koordinēja Izraēlas un Palestīnas sarunas, kuru rezultātā tika noslēgti Oslo nolīgumi un izveidota Palestīniešu pašpārvalde, kura pirms tās izjukšanas 2014.gadā risināja sarunas ar Izraēlu par Palestīnas valsts izveidi, saskaņā ar Reuters

Pēc Oslo sarunām Norvēģija vadīja “Ad Hoc Liaison Committee (AHLC)”, donoru grupu, kas koordinē starptautisko palīdzību palestīniešu teritorijām, un kopā ar citām valstīm centās atjaunot diplomātisko dialogu starp Izraēlu un Palestīnu.

Barts Eide sacīja, ka darbs pie divu valstu risinājuma kļūst steidzams,

jo konflikts izvēršas reģionā, taču tikai ASV un Izraēlas tauta var ietekmēt Izraēlas nostāju, piebilstot, ka pārējiem atliek strādāt pie modeļiem.

Pēc “Hamās” uzbrukumiem Izraēlai oktobrī un Izraēlas ofensīvas Gazas joslā, kuras rezultātā saskaņā ar veselības iestāžu datiem gājuši bojā vairāk nekā 24 000 cilvēku, ir pastiprinājušies aicinājumi panākt divu valstu risinājumu.

Divu valstu nolīgums paredz palestīniešu valsti Rietumkrastā un Gazas joslā līdzās Izraēlai, Izraēlai uzstājot uz palestīniešu valsts demilitarizāciju, lai nodrošinātu savu drošību. 

Davosā, Šveicē, notiek Pasaules Ekonomikas forums, kurā šogad galvenā uzmanība tiek pievērsta karam Ukrainā un Gazā. 

Lasiet arī: Izraēla ST gatavojas aizstāvēt apsūdzību par genocīdu Gazā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas