ECT noraida sūdzības lietā “Gapoņenko pret Latviju”

Ceturtdien, 15.jūnijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) izbeidza tiesvedību prokremliskā aktīvista Aleksandra Gapoņenko lietā pret Latviju, informē Ārlietu ministrijā (ĀM). 

Iepriekš jau vēstīts, ka Gapoņenko tika atzīts par vainīgu un notiesāts ar nosacītu brīvības atņemšanu par nacionālā naida “kurināšanā” un pret Latviju vērstām darbībām.

Laika posmā no 2017.gada nogales līdz 2018.gada pavasarim, Gapoņenko internetā izplatīja Krievijas propagandas mediju viltus ziņas, par fašisma atdzimšanu Latvijā, par krievvalodīgo iedzīvotāju vajāšanu un iespējamu genocīdu pret Latvijas krievvalodīgajiem, ko īstenošot Latvijas armija un NATO sabiedrotie.

Vispirms ECT izvērtēja Latvijas valdības celto iebildumu, ka iesniedzējs ir ļaunprātīgi izmantojis tiesības iesniegt individuālo sūdzību, jo savā iesniegumā ir apzināti lietojis aizskarošus un aizvainojošus apzīmējumus un izteicienus, kas bija vērsti pret Latvijas valsti un valsts iestādēm.

ECT secināja, ka gan izmeklēšanas tiesnesis, gan Rīgas apgabaltiesa savus lēmumus ir balstījuši uz pamatotām aizdomām, ka Gapoņenko varētu būt izdarījis inkriminējošos noziegumus.

Ņemot vērā, ka Gapoņenko nenoliedza, ka ir apsūdzības pamatā esošo publikāciju autors, ECT atzina atbildīgo varas iestāžu secinājumus, ka brīvībā Gapoņenko varētu pastrādāt jaunus noziegumus, par pamatotiem. 

Tāpat ECT uzsvēra, ka tā nevar ignorēt faktu, ka Latvijas kaimiņvalsts Krievija ir agresorvalsts, kas uz Gapoņenko ierakstu publikācijas laiku jau bija īstenojusi iebrukumu Gruzijā un bija uzsākusi pilna apmēra iebrukumu Ukrainā. 

Attiecībā uz Gapaņenko sūdzību, ka, atrodoties apcietinājumā, viņam nebija iespējas piekļūt un publicēt ierakstus sociālajos tīklos, ECT atzīmēja, ka  apcietinājuma režīms ir neizbēgami saistīts ar dažādiem personas pamattiesību ierobežojumiem.

Tiesa arī atgādināja, ka Konvencijas 10 pants neparedz vispārēju pienākumu nodrošināt apcietinātajām personā pieeju internetam vai konkrētām tiešsaistes vietnēm. 

ECT uzsvēra, ka Gapoņenko apcietinājums bija salīdzinoši īss – četri mēneši un trīs dienas. Gapaņenko tika atbrīvots, pēc tam, kad izmeklēšanas tiesnesis secināja, ka turpmākā apcietinājuma piemērošana vairs nav nepieciešama. ECT konstatēja, ka Gapoņenko tiesību uz vārda brīvību ierobežojums bija nepieciešams demokrātiskā sabiedrībā.

ECT spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Lasiet arī: Par uzbrukumu jaunietim ar Ukrainas karogu – nosacīts cietumsods

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas