Par Saeimas priekšsēdētāju ievēl Mieriņu, pārkārto tās prezidiju

Trešdien, 20.septembrī, Saeima ar 55 balsīm par un 34 balsīm pret Saeimas priekšsēdētaja amatā ievēlēja “Zaļo un zemnieku savienības” (ZZS) frakcijas deputāti Daigu Mieriņu. Saeimas prezidija tika veiktas arī citas – jaunās valdības ietekmētas – pārbīdes un nomaiņas.

Otrs kandidāts – partijas Stabilitātei! līderis Aleksejs Rosļikovs – saņēma deviņas balsis par un 80 balsis pret. Pret abiem kandidātiem balsoja 25 deputāti [acīmredzot, Nacionālās apvienības un Apvienotā saraksta pārstāvji].

Šāds rezultāts iespējami liecina – 

Aināra Šlesera solījums, ka frakcija atbalstīs Mieriņu, ticis pildīts.

Ievēlēta amatā, Saeimas priekšsēdētāja no sava priekšteča Edvarda Smiltēna pārņēma arī Valsts prezidents pienākumu pildīšanu, jo pats Edgars Rinkēvičs patlaban uzturas ASV un līdz sestdienai būs ārpus valsts. 

Daiga Mieriņa ir latviešu dārzkope, pašvaldību darbiniece un politiķe. Iepriekš ilggadīgi bijusi Carnikavas novada domes priekšsēdētāja, kā arī Carnikavas un – pēc šī novada likvidēšanas administratīvi teritoriālās reformas rezultātā – Ādažu novada domes deputāte. līdz šim darbojas Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā kā tās priekšsēdētāja. 

Absolvējusi bakalaura studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātē, kur ieguva dārzkopja specialitāti, savukārt Rīgas Tehniskajā universitātē ieguva maģistra grādu kvalitātes vadībā.

Kopš Saeimas atjaunošanas Mieriņa ir otrā, kas par tās priekšsēdētāju ievēlēta savā pirmajā deputāta pilnvaru termiņā. Pirmais bija viņas frakcijas kolēģis Gundars Daudze (2007–2010), kurš arī tobrīd bija aizvadījis likumdevēja darbā vien nepilnu gadu.

***

Tāpat, atbilstoši notikušajām izmaiņām Saeimas pozīcijā un opozīcijā, jau pievakarē – sēdei ievelkoties Gunāra Kūtra neievēlēšanas dēļ – tika balsots par “rokādi” parlamenta prezidijā. Jāni Grasbergu (NA) atsauca no Saeimas priekšsēdētāja biedra amata un ar 73 balsīm “pazemināja” par Saeimas sekretāra biedru. Antoņinu Ņenaševu (P) savukārt atbrīvoja no Saeimas sekretāra biedres amata un “paaugstināja” par Saeimas priekšsēdētāja biedri (saņēma 64 deputātu atbalstu).

Tagadējais zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) tika atbrīvots no Saeimas sekretāra amata. Viņa posteni ar 73 balsīm deputāti atvēlēja Edvardam Smiltēnam (AS). Alternatīvi kandidāti šiem trijiem amatiem netika pieteikti. Vienīgā prezidija locekle, kuru “pārbīdes” process neskāra, bija Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV). Tagad Saeimas vadībā ir sieviešu pārsvars, turklāt viņām ieņemot prezidija reprezentatīvākos un [nomināli] svarīgākos – priekšsēdētājas un viņas vietnieču – amatus. 

Lasiet arī: Par Saeimas priekšsēdētāju virza Rosļikovu un Mieriņu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas