Pasaulē lielākās ziemas orientēšanās sacensības rīko Madonā

Blakus pilsētai ierīkotā sporta trase Smeceres sils pēc diviem mēnešiem, no 30.janvāra līdz 5.februārim, kļūs par mājvietu lielākajam ziemas orientēšanās pasākumam pasaulē. Tur vienlaicīgi norisināsies vairākas sacensības: Eiropas čempionāts, Pasaules kausa posms, Pasaules junioru čempionāts un Eiropas jauniešu čempionāts.

Līdz šim Latvijā 2013.gadā ziemas orientēšanās sportā norisinājās Eiropas čempionāts, bet
2006.gadā – Pasaules kauss. Jau šobrīd norisinās aktīvi sagatavošanās darbi, lai Latvija varētu uzņemt pasaules labākos ziemas orientieristus no Čehijas, Šveices, Somijas, Ukrainas, Turcijas, Bulgārijas, Japānas, Itālijas, Vācijas, kā arī no Skandināvijas un Baltijas valstīm. Sacensības būs iespējams skatīties arī tiešsaistē. Ņemot vērā līdzšinējos sportiskos sasniegumus, mūsu sportistiem ir lielas iespējas tiekties uz goda pjedestāla augstākajiem pakāpieniem. 

Paredzēts, ka TRASĒ Latvijas godu aizstāvēs vairāk kā 20 sportisti.

Dagnis Dubrovskis, Latvijas Orientēšanās federācijas prezidents: «No sportistu perspektīvas šī disciplīna prasa spēju slēpot ātri un drosmīgi, veikli orientēties, ņemot vērā sarežģītos sniega trašu labirintus un straujos nobraucienus, kas nozīmē, ka ir jāspēj sezonas laikā aizvadīt pietiekami daudz treniņu stundas «uz sniega». Paredzu, ka šīs sacensības būt ļoti interesantas, jo Latvijā ir virkne sportistu, kas spējuši sagatavoties un jau iepriekš pierādījuši sevi pasaules klases līmenī.»

Sacensības norisināsies piecās disciplīnās: sprintā (2,5–4 km atkarībā no vecuma grupas);
vidējā distancē (6–10 km); garajā distancē ar masu startu (15–25 km). Kontrolpunktu skaits dažādās distancēs atšķiras. Sprintā tas ir ap 13–15, garajās distancēs var sasniegt pat 35. Dažāda ir arī starta kārtība. Sprintā sportisti trasē dosies ar vienas minūtes intervālu, vidējā – ar 2 minūšu, garajā distancē – ar masu startu. Garajā distancē uz starta līnijas vīriešu grupā vienlaicīgi stāsies aptuveni 60 sportisti. Sestdien un svētdien pēc čempionātu sacensībām stafetēs, trasē būs iespēja doties arī visiem pārējiem interesentiem.

Sacensību direktors un sporta bāzes Smeceres sils vadītājs Gunārs Ikaunieks skaidro: «Organizējot šādas sacensības, tehniski visizaicinošākais ir trašu sagatavošana, jo nepieciešams izveidot blīvu trašu tīklu, kas šogad varētu sasniegt pat 100 kilometrus. Izmantosim mūsu pamattrases, un papildus šobrīd tiek tīrītas jaunas trases, lai ziemā tās varētu iebraukt ar sniega motocikla palīdzību. Tādejādi izveidosim ievērojamu šauru trašu tīklu, kas prasīs no sportistiem spēju ātri pieņemt lēmumu, lai izvēlētos ātrāko variantu līdz kontrolpunktiem.»

Ziemas orientēšanās ir izturības sporta veids, kas apvieno orientēšanos un distanču slēpošanu. Sportisti sacensību ietvaros izmanto karti, lai pārvietotos blīvā slēpošanas trašu tīklā un apmeklētu kontrolpunktus pareizajā secībā. Maršruta izvēli veic, pamatojoties uz slēpošanas trašu kvalitāti, reljefu un attālumu, un to visu var nolasīt no kartes. 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas