Konflikts Sudānā saasina Āfrikas humāno krīzi

Pēc tam, kad konkurējošo militāro spēku sadursmes sagrāva trauslo mieru Sudānā, iedzīvotāji bija spiesti meklēt patvērumu ārpus valsts, un daudzi jau vairākas nedēļas gaida palīdzību, raksta aģentūra Reuters.

Kāda Sudānas iedzīvotāja, kura ar pieciem bērniem devās uz kaimiņvalsti Čadu, Reuters sacīja: “Mēs esam pilnīgi atkarīgi no pārtikas, ko mums iedod čadiešu ģimenes.” Viņa kopā ar citām sievietēm un bērniem no Sudānas patvērusies retajā ēnas pleķītī netālu Gongūras, ciemata, kas atrodas pierobežā. Blakus simtiem ģimeņu apmetušās zem kokiem, vai uzcēlušas primitīvus patvērumus no koku zariem un palagiem.

Kaujas starp Sudānas armiju un paramilitāro grupējumu aprīļa vidū sākās galvaspilsētā Hartūmā, un šobrīd jau pārņēmušas plašus apgabalus visā valstī.

Simtiem cilvēku gājuši bojā, tūkstošiem ievainoti, un ir izraisīta humānā krīze, kas nāk vissliktākajā iespējamajā brīdī.

Āfrika jau saskaras ar problēmu virkni – no sausuma līdz plūdiem, un arvien plašākiem militāriem konfliktiem. Tas palielina nepieciešamību pēc atbalsta no citām valstīm un starptautiskajām organizācijām. Saskaņā ar ANO iekšējiem aprēķiniem, Sudānā palīdzība pašlaik nepieciešama apmēram pieciem miljoniem iedzīvotāju, un puse no tiem ir bērni.

Sagaidāms, ka līdz oktobrim no Sudānas uz kaimiņvalstīm dosies apmēram 860 tūkstoši cilvēku, tādējādi uzliekot papildus slogu valstīm, kas jau tā nepietiekama finansējuma apstākļos cīnās ar smagu humāno krīzi. Turklāt Reuters veiktā ANO Āfrikas finansējuma datu analīze liecina, ka atbalsts no galvenajām donorvalstīm ir samazinājies.

Palīdzības sniedzēji, diplomāti un donorvalstu valdību amatpersonas Reuters pastāstīja, ka papildus finansējuma sagādāšana ir ilgtermiņa pasākums. Visticamāk, robi finansējumā pieaugs, jo Eiropa galveno uzmanību pievērš palīdzībai Ukrainai, ir jūtams breksita iespaids un likumdevēji ASV, kas ir pasaules lielākā donorvalsts, plāno ierobežojumus budžetā.

Ik dienu simtiem sudāniešu veic ceļu pāri tuksnešainiem laukiem un izžuvušām upju gultnēm, kas veido lielu daļu no Sudānas 1400 kilometrus garās robežas ar Čadu.

Saskaņā ar ANO datiem, šobrīd Čadā ieradušies ap 30 tūkstošiem bēgļu.

Palīdzības aģentūras steidzas izdalīt ārkārtas pārtikas pakas un reģistrēt ienācējus, bet resursi ir ļoti ierobežoti. Pat pirms Sudānas krīzes ANO humānās palīdzības sniedzējiem Āfrikā šogad jau trūka finansējuma 17 miljardu dolāru apmērā, kas nozīmē, ka miljoni paliks bez palīdzības, kas varētu glābt dzīvības.

Kopš 2020.gada Āfrikas vajadzība pēc ANO palīdzības pieaugusi teju par 27%. Kad pārtikušās valstis vairāk pievērsām iekšējām lietām, tostarp atbalsta sniegšanai pandēmijas laikā, tika ievērojami samazināta humānā palīdzība trūcīgajām valstīm. Piemēram, Lielbritānija 2021.gadā paziņoja, ka uz laiku samazinās palīdzības budžetu no 0,7% līdz 0,5% no iekšzemes kopprodukta, lai varētu palīdzēt saviem iedzīvotājiem pārvarēt pandēmijas sekas. Pērn Lielbritānija trešo daļu no palīdzības budžeta tērēja imigrantu izmitināšanai. Kopš 2020.gada Lielbritānijas devums humānajai palīdzībai Āfrikā ir sarucis par 55%.

ANO finansējums gan neparāda visus Āfrikā nonākušos labdarības līdzekļus, bet amatpersonas norāda, ka tas liecina par tendencēm humānās palīdzības jomā. Lielbritānija nav izņēmuma gadījums, arī citas donorvalstis ir pārskatījušas finansējumu humānajai palīdzībai un tā sadali.

ASV, kas pēdējos gados veidoja lauvas tiesu no finansiālās palīdzības apjoma Āfrikai, šobrīd cīnās ar iekšējām ekonomiskajām problēmām, un, visticamāk, palīdzības finansējumu samazinās.

Mazāk līdzekļu nozīmē, ka palīdzības organizācijām ir jāsavelk jostas. Pasaules Pārtikas programma jau samazinājusi pārtikas devas Nigērija, Centrālafrikas Republikā, Burkinafaso, Kamerūnā, Mali, Mauritānijā un Nigērā. Organizācija Reuters sacīja, ka

bez papildus finansējuma tai Čadā būs jāpārtrauc palīdzības sniegšana apmēram 700 tūkstošiem bēgļu un iekšējo bēgļu.

Pirms konflikta uzliesmojuma Sudānā atradās apmēram miljons bēgļu no Dienvidsudānas, Eritrejas, Etiopijas un Sīrijas. Uz humāno palīdzību paļāvās arī apmēram trešā daļā no Sudānas 46 miljoniem iedzīvotāju. Finansējuma trūkums jau pērn lika samazināt pārtikas devas mātēm un viņu mazuļiem. Tagad vardarbības uzliesmojums ir apturējis humānās operācijas. Ir nogalināti palīdzības organizāciju darbinieki, izlaupītas pārtikas noliktavas, un Pasaules Pārtikas programma ziņo, ka tai beidzas krājumi.

Pasaules Pārtikas programma ziņojusi, ka izdevies sagādāt pietiekami pārtikas, lai vienu mēnesi atbalstītu papildus 20 tūkstošus bēgļu, bet sagaidāms, ka Čadā ieradīsies piecas reizes vairāk personu.

Lasiet arī: Rietumvalstis izmanto iespēju evakuēt pilsoņus no Sudānas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas