Amatpersonas apstiprina, ka ES Sarkanās jūras misija sāksies februāra vidū

Eiropas Savienības (ES) misija, kuras mērķis ir aizsargāt tirdzniecības kuģus no hutiešu uzbrukumiem Sarkanajā jūrā, sāksies februāra vidū, trešdien, 31.janvārī, pirms aizsardzības ministru neoficiālās sanāksmes Briselē žurnālistiem sacīja ES augstākais diplomāts Žuzeps Borels (Josep Borrell), norādot, ka vēl tiek gaidīti lēmumi par vadību, galveno štābu un kādus flotes līdzekļus dalībvalstis nodrošinās, ziņo Politico.

Paredzams, ka operācija tiks uzsākta 19.februārī, kas sakrīt ar nākamo Ārlietu padomes sanāksmi.

Hutiešu uzbrukumi kuģiem Sarkanajā jūrā ir kļuvuši intensīvāki, traucējot kravu pārvadājumus starp Āziju un Eiropu un sākot ietekmēt ekonomiku. ASV jau decembrī uzsāka operācijas, kurās piedalījās arī tādas Eiropas valstis kā Apvienotā Karaliste un Dānija.

Borels sacīja, ka ES misija “Aspides” (aizstāvis)

būšot vērsta uz kuģu aizsardzību un uzbrukumu pārtveršanu, neiesaistoties uzbrukumos pret hutiešiem. Francijai un Itālijai reģionā jau esot militārie kuģi, un Beļģija un Vācija arī esot atvēlējušas karakuģus, lai piedalītos misijā.

Viņš piebildis, ka, lai gan ne visas ES valstis ir pilnībā gatavas iesaistīties misijā, neviena no tām nerada šķēršļus.

Par misijas vadošo valsti vēl tikšot lemts, bet Francija, Itālija un Grieķija tiek uzskatītas par galvenajām kandidātvalstīm.

Lasiet arī: ASV iekļauj hutiešus teroristu sarakstā, nemierniekiem uzbrūkot kārtējam ASV kuģim

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas