RTAB fiktīvo darbinieku lietā apsūdz astoņas personas, tostarp mūziķi Mielavu

Prokuratūra ir cēlusi apsūdzību astoņām personām, tostarp mūziķim Ainaram Mielavam lietā saistībā ar fiktīvu nodarbināšanu toreizējā Rīgas pilsētas pašvaldības nodibinājumā Rīgas Tūrisma attīstības birojs (RTAB).

Lietu pirms nodošanas kriminālvajāšanai izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Prokuratūrā, ka apsūdzība par krāpšanu celta visām astoņām personām, pret kurām KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu. Zināms, ka šīs personas ir divi RTAB toreizējie valdes locekļi, bijušie Rīgas domnieki Vita Jermoloviča (Gods kalpot Rīgai, GKR) un Maksims Tolstojs (Saskaņa) un seši biroja darbinieki.

Latvijas Televīzijas raidījums De facto iepriekš ziņoja, ka apmēram 80 000 eiro – likumsargu ieskatā nepamatoti – saņēmusi Ksenija Zagorovska, kura ciešāk ir saistīta ar partiju GKR. Bijusī laikraksta Čas galvenā redaktore patlaban ir Eiropas Parlamenta deputāta Andra Amerika (GKR) palīdze.

Tāpat iesaistīta par projektu vadītāju RTAB strādājusī Darja Tiščenko. Pirms četriem gadiem viņa bija Saskaņas Saeimas frakcijas deputāta Jāņa Ādamsona palīdze.

Lietā arī iesaistīti Rīgas domnieka un Saskaņas valdes locekļa Sandra Bergmaņa radi – sieva Nadežda un māte Sandra. Tāpat iesaistīta Anželika Sergejeva, kas RTAB nostrādāja vismaz trīs gadus, bet mēnesi pirms aiziešanas no amata 2018.gada rudenī noziedoja Saskaņai 3000 eiro.

Raidījums noskaidrojis, ka iesaistīts arī Mielavs, kuram kā valdes asistentam

apmēram 1500 eiro mēnešalgu RTAB maksāja divus gadus – no 2012.gada līdz 2014.gada pavasarim.

Pirms tam Mielavs divus gadus pēc kārtas – 2010.un 2011.gadā – uzstājās tā sauktās Uzvaras dienas svinībās pie patlaban nojauktā monumenta Uzvaras parkā. Pasākumus rīkoja ar Saskaņas līderi, toreizējo Rīgas mēru Nilu Ušakovu cieši saistītā biedrība 9maijs.lv.

KNAB iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka izmeklētie noziedzīgie nodarījumi īstenoti laikā no 2012. līdz 2019.gadam. Noziedzīgo darbību rezultātā Rīgas pilsētas pašvaldībai nodarīti aptuveni 280 000 eiro zaudējumi.

Šī nav vienīgā lieta, kas bija sākta saistībā ar RTAB. 2021.gadā, nesaskatot nozieguma pazīmes, prokuratūra izbeigusi iepriekš KNAB sākto kriminālprocesu pret bijušo Rīgas domes priekšsēdētāju Oļegu Burovu, kā arī bijušajiem RTAB valdes locekļiem Ievu Lasmani un Jāni Jenzi, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas toreizējo prezidentu Jāni Pinni.

2020.gada decembra sākumā Rīgas dome paziņoja, ka likvidēs RTAB, bet uz tā bāzes izveidos investīciju un tūrisma piesaistes aģentūru. RTAB dibinātāji bija Rīgas dome, aviosabiedrība airBaltic, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas Tūrisma Aģentu asociācija. RTAB 70% pieder Rīgas domei, pārējiem partneriem – katram pa 10%.

Lasiet arī: Mūziķi tur aizdomās kā RD fiktīvi nodarbināto

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas